Tamkivi: vabatahtlik pakendisüsteem täidaks metsad taaraga

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi taara. Illustreeriv foto.
Tühi taara. Illustreeriv foto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul toob pandipakendi vabatahtlikuks muutumine kaasa kogu süsteemi kokkuvarisemise.


Tänane Postimees kirjutab riigikogu liikmete Toomas Tõniste ja Erki Noole ettepanekust vabastada joogitaara tagatisrahast ning muuta pandisüsteemiga liitumine vabatahtlikuks.

Tamkivi märkis, et ettepanek viiks selleni, et kogu senine süsteem võib kokku variseda, sest kes tootjatest või importijatest ikka vabatahtlikult lisa on nõus maksma.

Minister nentis, et praegu kehtiv süsteem on töötanud väga hästi ja pandipakend on loodusest kadunud. Tagastatakse üle 90 protsendi pakenditest, mis on kaasa aidanud ka vähenenud keskkonnareostusele. «Kui tänane kogumissüsteem muutub, siis julgen väita, et me näeme juba esimesel seadusemuudatusele järgneval suvel, kuidas puhkealad täituvad purkide ja pudelitega. Kas me tahame seda tõepoolest katsetada ja hiljem vaeva näha seadusandluse tagasi pööramisega?» küsis Tamkivi.

Tamkivi tõi näiteks Läti, kus vedelevad purgid ja pudelid on tõeliseks nuhtluseks. «Tagatisraha süsteem motiveerib igati rohkem oma joogitaarat ära viima. Isegi täna on Eestis kogutava olmeprügi hulgas 30% pakendijäätmeid, mis tähendab, et aastas kasvavad ainult pakendite tõttu prügimäed 100 000 tonni võrra kõrgemateks.»

Minister märkis veel, et pakutud seadusemuudatus toob kiire lõpu korduvkasutusega pakenditele, mis omakorda tõstab oluliselt meie riigi prügikoormust. Praegu jõuab umbes 95% korduvkasutusega pakenditest tarbijani tagasi.

«Täna on maksimaalne käitlustasu pakendi kohta 47 senti. Olenevalt pakendist jääb keskmine tasu 30-40 sendi vahele. Kas see on liiga kõrge hind, mida oleksime valmis maksma oma looduse puhtana hoidmise eest? Mina arvan, et kindlasti mitte ja jutud sellest, kui hirmsaid juurdehindlusi see poes tarbija jaoks tekitab, on ilmselge liialdus,» rääkis Tamkivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles