EKA tudengid tegid rahahaisu

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKA hoone ehituse toetuseks korraldati meeleavaldus. Avaldati meelt Laikmaa tänaval ja galeriis, kus toimus ka performance. Pildil performance.
EKA hoone ehituse toetuseks korraldati meeleavaldus. Avaldati meelt Laikmaa tänaval ja galeriis, kus toimus ka performance. Pildil performance. Foto: Peeter Langovits

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tudengid korraldasid täna kell 18 protestimeeleavalduse nimega «Rahahais 2011», mille eesmärk oli toetada EKA uue õppehoone ehitamist aastaks 2011. 

Tudengid soovivad uue hoone valmisehitamist ajaks, mil Tallinnast saab Euroopa kultuuripealinn, rääkis kunstiakadeemia pressiesindaja Ave Randviir Postimees.ee'le.

On korraldatud, läbiviidud ja tulemusteni jõutud igati eduka rahvusvahelise arhitektuurikonkursiga ning tihedast konkurentsist võitjana väljunud projekti armastavad nii oma eriala professionaalid kui ka laiem avalikkus, rõhutavad tudengid.

Akadeemia on teatanud, et on valmis uue hoone ehituseks kuluvast 627 miljonist kroonist omafinantseeringuna välja panema 275 miljonit, müües raha kokkusaamiseks kinnisvara ja võttes pangalaenu. Euroopa Liidu tõukefondi kaudu on võimalik saada veel 247 miljonit. Ülejäänu loodeti saada riigieelarvest.

Valitsus kinnitas mai lõpus teadus- ja arendustegevuse ning kõrgkoolide investeeringute kava, kuid kunstiakadeemia hoone ning Tallinna ülikooli loovalade õppehoone rahastamine selgub hiljem. Haridus- ja teadusministeerium peab oma ettepanekud esitama hiljemalt 30. septembriks.

Randviir lisas, et kuigi EKA on uue õppehoone saatuse osas praegu äraootaval seisukohal, on rõõm näha, et kooli loominguline keskkond on inspireerinud EKA tudengeid ja kunstnikke omaalgatuslikult praeguste asjade seisu kohta arvamust avaldama.

Tudengite performance'i vormis protestiüritusel sai anda allkirju uue hoone toetuseks, jagati mänguraha, näidati rääkivat tualettruumi, rahapuud, rahaaltarit, korraldati rahasaluut ning toimus ka šamaaniriituse vormis uue hoone sisseõnnistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles