Tasuta interneti leviala tõotab pealinnas tasapisi laieneda

Tiina Rekand
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Tallinnas 65 kohta, kus saab kasutada tasuta WiFi-ühendust. Siiski tunneb tasuta netiühenduse propageerija Veljo Haamer muret, et linn ei tegele küsimusega piisavalt.
Praegu on Tallinnas 65 kohta, kus saab kasutada tasuta WiFi-ühendust. Siiski tunneb tasuta netiühenduse propageerija Veljo Haamer muret, et linn ei tegele küsimusega piisavalt. Foto: AFP / Scanpix

Linnavolikogu interneti töörühmal on suured tulevikuplaanid – varustada traadita interneti levialaga koolibussid, haiglad ja vähekindlustatud pered.

Mullu oktoobris kirjutas Postimees, et 2006. aasta aprillis loodi linnavolikogu juurde töörühm munitsipaalinterneti arendamiseks, kuid midagi konkreetset pole teoks saanud.


Tänavu juunis teatas Discovery Channeli tehnoloogiakülg, et Tallinn kuulub traadita interneti kättesaadavuselt maailma linnade esikümnesse.


«Eesti võib tunduda kummaline koht alustamiseks, kuid traadita leviala on siin muljetavaldav,» kirjutas tehnoloogiakülg ning lisas, et traadita interneti laia leviku taga seisab portaali WiFi.ee toimetaja Veljo Haamer.


Vastakad arvamused


«Pole just väga palju valdkondi, kus Tallinn oleks kümne parema seas, peaksime püüdma seda edu hoida,» märkis Haamer. Ta kuulub ka ise töörühma, mille eesmärk on teha internet Tallinnas kättesaadavaks suuremale hulgale inimestele.


«Üks hästi vahva mõte oli see, et Tallinna vanalinnas oleks kõigis turistidele mõeldud ettevõtetes tasuta traadita internet,» selgitas Haamer. «Kaheksakümmend protsenti plaanist on vast täidetud, aga natuke oleks veel vaja pingutada.»


Samas tundis Haamer muret, et töörühm pole tema teada tänavu kordagi kogunenud ning puudub ka igasugune reaktsioon maailma kümne parema traadita interneti levialaga linna hulka valimisele. Samuti pole teoks saanud mitmed väljapakutud ideed.


«Ainuke edusamm on see, et suvel levib WiFi parkides,» ütles Haamer. Plaan traadita interneti alasid juurde luua ning laiendada on aga tema hinnangul toppama jäänud.


Töörühma juht ning linnavolikogu kantselei rahandus- ja majandusnõunik Erkki-Alo Kirde lükkas Haameri väited ümber ning kinnitas, et töö jätkub. Tema sõnul käis töörühm koos tänavu kevadel ning pealinnas on WiFi-alasid lisandunud näiteks vanalinnas ja Nõmmel.


Ka on mitmed linnahooned saanud avaliku internetiühenduse ning mitmes paigas on WiFi-ala laiendatud. «Hea meelega viiks kõik ideed kohe ja korraga ellu, aga oma piirid seavad linna rahalised võimalused,» lisas Kirde.


Tallinna linnakantselei infotehnoloogia teenistuse direktori ja töörühma liikme Väino Olevi sõnul ei ole uute WiFiga varustatud kohtade hulk siiski väga oluliselt suurenenud. «Me pole ajanud taga kvantiteeti, vaid ikka kvaliteeti,» nentis ta.


Olevi väitel on hoolega jälgitud traadita interneti kasutajate arvu, et selgitada, millised on tulevikku silmas pidades olulised alad. «Ühe järelduse võib küll teha – traadita interneti kasutamine on olnud ja jääb ka edaspidi rahva hulgas populaarseks,» tõdes Olev.


Kirde kinnitusel on kindlasti kavas ka töörühma teiste ideede elluviimine.  «Praegu on meil üks koolibuss varustatud traadita internetiühendusega ning sügisest loodame ka koolibusside teised suunad WiFiga varustada,» sõnas ta.


Ideed katta kogu Tallinna ühistransport traadita internetiühendusega on Kirde sõnul siiski liiga vara välja käia, sest tehnilisi lahendusi on mitmeid ning nende seast tuleb valida sobivaim.


Erinevad võimalused


Ka mullu detsembris väljapakutud mõte varustada internetiühendusega sotsiaalselt vähekindlustatud elanikud on seisma jäänud, sest variante on erinevaid ning parim leidmata.


«Küll rajas linn Lasnamäe sotsiaalmajadesse internetitoad ning see on juba päris suur samm edasi,» kiitis Kirde. Ühe mõttena tõi ta välja Kaarli puiestee katmise traadita internetiga pärast sealseid ehitustöid.


Tänavu mais vastu võetud Tallinna infotehnoloogilise keskkonna arengukava järgi saab aastaks 2010 WiFit kasutada kümnes lähiliinibussis ja koolibussis ning 2011. aastaks laiendatakse WiFi leviala kõikidesse pealinna parkidesse.

Tulevikuplaanid


Munitsipaalinterneti töörühma tegevuskava
•    Varustada internetiühendusega kõik koolibussid.
•    Võimaldada internetiühendust ka sotsiaalselt vähekindlustatud elanikele.
•    Avada tasuta traadita internetiühendus patsientidele Tallinna haiglates ja hooldekodudes.
•    Avada tasuta traadita internetiühendus kõigis vanalinna teenindusasutustes.
•    Laiendada traadita interneti leviala koolide fuajeedesse.
•    Laiendada traadita interneti leviala Kaarli puiesteele.
•    Teha juurde suviseid WiFi-alasid parkidesse ning laiendada praeguseid.
allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles