Leif Kalev: riigikogu tähtsus ununes taastamata

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal
Riigikogu saal Foto: Peeter Langovits

Politoloog Leif Kalevi sõnul vähenes riigikogu roll euroliiduga ühinemisel ning see unustati taastamata.


Vastuseid küsimusele, kuidas saaks riigikogu tööd kiiremini ja praktiliselt mõjutada, tuleks tema sõnul otsida töökorraldusest.

«Euroopa Liiduga ühinemise järel kasvas täitevvõimu roll paratamatult, ent erinevalt teistest riikidest ei rakendatud Eestis arvestatavaid meetmeid võimude tasakaalu taastamiseks.»

Ta pakkus lahenduseks nelja keskset võimalust.

«Esiteks peaks taas tugevdama riigikogu komisjonide rolli valitsuse esitatud algatuste sisulise läbitöötajana, vajadusel kohandades nende õigusi ja tugipersonali.»

Teiseks peaks Kalevi sõnul karmistama nõudeid valitsuse eelnõudele. «Olulisemate eelnõude seletuskiri peaks sisaldama poliitiliste põhivalikute sisulist tutvustust ja valitsuse tehtud valiku põhjendust.»

Kolmandaks peaks tema nägemuses tugevdama riigikogu töö sisulist analüüsi ja kajastamist. «Siin on oluline meedia ja poliitikaekspertide koostöövõime.»

Neljandaks võiks tema hinnangul olla abi riigikogu tugipersonali pädevuse hindamisest ja arendamisest ülikoolide abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles