Eesti otsib messil arenguabi andmiseks partnereid

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul on Eestist saanud abivajaja asemel abistaja.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul on Eestist saanud abivajaja asemel abistaja. Foto: Toomas Huik

Eesti esindajad keskenduvad reedel Berliinis algaval maailma ühel suuremal toidu- ja põllumajandusmessil toidukultuuri tutvustamisele ning arenguabi vallas koostöövõimaluste leidmisele.


Kümnepäevane mess Grüne Woche on Euroopa suurim mess riikidele oma toidu ja toidukultuuri tutvustamiseks. Lisaks on see ka põllumajanduspoliitika üks olulisemaid sündmusi, kuhu oodatakse tänavu enam kui 50 riigi põllumajandusministreid.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul on Eesti delegatsiooni kohtumised messil kantud kahest peamisest eesmärgist. Need on arenguabi andmiseks koostööpartnerite leidmine ning võimalike riikidega, kellele arenguabi anda, kohtumine. «Oleme tänaseks kasvanud arenguabi saajast selle andjateks ning seda peetakse rahvusvaheliselt väga oluliseks,» rääkis Seeder.

«Eestil on põhjalikud kogemused Euroopa Liiduga ühinemise protsessist ning teadmised ELi ühisturu toimimisest, mille vastu on näiteks SRÜ riikidel suur huvi,» vahendas ministeerium Seedrit.

Tõenäoliselt kohtuvad tänavusel messil esimest korda ka Eesti ja Venemaa põllumajandusministrid. Lisaks sellele on planeeritud kohtumise mitme Saksamaa liidumaa, Rootsi, Aserbaidžaani, Leedu ja teiste põllumajandusministritega.

Laupäeval osaleb Seeder ka II Berliini põllumajandusministrite tippkohtumisel, kus on teemaks põllumajanduse ja kliimamuutuste seosed, samuti osaleb Seeder samateemalisel põllumajandusministrite paneeldisskusioonil.

Poliitiliste kohtumiste kõrval on mess Eestile heaks võimaluseks oma toidukaupade tutvustamisel Saksamaal ning messi kümnetele tuhandetele väliskülalistele. Rahvusvaheline mess toimub tänavu 75. korda ning kestab 24. jaanuarini Berliini Messikeskuses.

Eesti esineb messil 17. korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles