Kohtuga saab nüüd suhelda E-toimiku kaudu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus.
Kohus. Foto: Lauri Kulpsoo.

Alates esmaspäevast on kodanikel ja ettevõtetel võimalik esitada maksekäsu kiirmenetluse avaldust elektrooniliselt ja suhelda kohtuga avaliku E-toimiku kaudu.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul proovitakse seda rakendust testperioodil ainult Pärnu Maakohtu tööpiirkonnas. «Hiljemalt aasta lõpuks, pärast edukat testperioodi on plaanis viia kogu maksekäsumenetlus täiselektrooniliseks ning koondada Haapsalus tegevust alustavasse keskusesse,» tutvustas Aavik tulevikuplaane. Nüüdsest on inimestel võimalus esitada maksekäsuavaldust ka näiteks lapse elatisenõudes.



Järgneva poole aasta jooksul tekib kodanikel ka võimalus vaadata neid puudutavaid andmeid kriminaal- ja väärteomenetluste kohta ning saab võimalikuks vastavates menetlustes elektrooniliselt osaleda. Järgmisel aastal minnakse ka tsiviil- ja halduskohtumenetluses üle E-toimikule. Järgnevatel aastatel lisatakse E-toimikusse veel funktsioonid, mis võimaldavad teostada täitemenetluse toiminguid - näiteks pöörduda nõudega kohtutäituri poole.



Kodanikule mõeldud osas hakatakse tulevikus näitama ka menetlustega seotud avalikku infot: menetluste nimetusi, kohtuistungite toimumise aegu ja avalikke lahendeid. Pärast ID-kaardiga sisselogimist on inimesel võimalik juurde pääseda temaga seotud menetluste andmetele osas, milleks protsessiseadused loa annavad. Samuti on kodanikul siis võimalik menetlejatele elektroonilisi dokumente esitada. Seda lahendust võib võrrelda ka mõnes muus valdkonnas kasutatavatega internetipõhiste iseteenindusbüroodega.



Asekantsler Aaviku sõnul tuleb E-Toimiku kodanikule mõeldud osa juures tähele panna seda, et kuigi see on mõeldud kasutamiseks kodanikule, saavad tema peamisteks kasutajateks ilmselt advokaadid.«Euroopa kohtute statistika alusel võib teha üldistuse, et tavainimene puutub kohtuga elu jooksul kokku üks kord. Advokaadid ja professionaalsed juristid vajavad aga kohtute elektroonilisi teenuseid tunduvalt rohkem,» märkis Aavik.



E-toimiku põhifunktsiooniks on menetluste põhiandmete vahetamine eri uurimisasutuste vahel. E-Toimik on vajalik selleks, et eri menetlusasutused ei peaks üht ja sama infot - näiteks isikuandmeid, menetluse põhiandmeid ja süüdistuspunkte - sisestama infosüsteemidesse mitu korda. E-Toimik võimaldab saada paremat statistikat ja tõhustada menetlusasutuste tööd. Politsei, kohtute ja prokuratuuri jaoks muutub ilmselt andmete edastamise kiirus ja paraneb ülevaade menetlustest. Usutavasti muutub pikemas perspektiivis kiiremaks ka menetlusprotsess.



Menetlejate töös infosüsteemidega muutub see, et infot hakatakse sisestama üks kord ja selles kohas, kus see tekib. See tähendab, et näiteks kohtud saavad kasutada oma infosüsteemides

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles