Haiti maavärinas hukkus kardetavasti kümneid tuhandeid inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haitilased Port-au-Prince'i surnukuuri ees.
Haitilased Port-au-Prince'i surnukuuri ees. Foto: AFP / Scanpix

Haiti Punane Rist teatas täna, et teisipäevase maavärina tagajärjel on riigis hukkunud oletatavasti 45 000 kuni 50 000 inimest. Veel kolm miljonit inimest sai katastroofis viga või kaotas peavarju.


Haiti peaminister Jean-Max Bellerive teatas täna, et surnute arv võib ulatuda üle 100 000. President René Préval ütles CNNile, et on kuulnud ennustusi 30 000st ja 50 000st hukkunust.

USA välisminister Hillary Clinton võrdles maavärina tagajärgi 2004. aasta tsunamiga Lõuna-Aasias, milles hukkus üle 220 000 inimese.

«(Haiti) katastroof mõjutas kolme miljonit inimest... Me teame, et hukkunuid saab olema kümnetes tuhandetes,» ütles ta.

Eile alanud suur rahvusvaheline pääste- ja humanitaarabioperatsioon kogub järjest hoogu, kuid Haiti pealinnas Port-au-Prince'is viibiva Reutersi reporteri sõnul otsivad meeleheitel haitilased endiselt joogivett, toiduaineid ja ravimeid.

«Rahal ei ole praegu mingit väärtust, valuutaks on vesi,» ütles üks välismaine abitöötaja.

Kohalikud on teatanud, et pealinnas valitseb julgeolekuvaakum - kuna politsei ja rahuvalvajad tegelevad ohvrite päästmisega, rüüstavad inimesed karistamatult kauplusi ning pidevalt on kuulda püssilaske.

«Kõik politseinikud on ametis oma enda pereliikmete päästmise ja matmisega,» kurtis kohalik vabrikuomanik Manuel Deheusch Reutersile. «Neil pole aega tänavatel patrullida.»

Üks heategevustöötaja ütles AFP-le, et kohalikud kardavad, et kui kauplused tühjaks varastatakse ning toiduabi piisavalt kiiresti kohale ei jõua, võidakse rüüstama hakata inimeste kodusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles