Haitil 32 tundi rusude all olnud eestlane pääses vigastusteta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Jõeveer pääses pärast 32-tunnist rusude all viibimist ÜRO esinduse purunenud majast välja.
Tarmo Jõeveer pääses pärast 32-tunnist rusude all viibimist ÜRO esinduse purunenud majast välja. Foto: Reuters/ Scanpix

Haiti maavärinas hukkunute arv ulatub kümnetesse tuhandetesse, pealinnas Port-au-Prince’is töömissioonil viibinud eestlasel Tarmo Jõeveerul (38) õnnestus aga pärast  rusude all veedetud 32 tundi eluga pääseda.



«Tema esimesed sõnad mulle olid, et ma armastan sind,» ütles Tarmo Jõeveeru USAs Miamis elav ameeriklannast abikaasa Mamie Jõeveer, kui ta pärast pikka ja piinarikast ootamist lõpuks abikaasaga ühendust sai.



Esimest korda pärast traagilisi uudiseid suurte ohvritega maavärinast sai Mamie abikaasaga rääkida eile õhtul kell viis Eesti aja järgi. Siis oli mees just paar tundi tagasi pääsenud rusude alt ning läbinud arstliku kontrolli. Betoonikamakate all tuli tal veeta 32 tundi.



Trööstitu olukord


Jõeveeru abikaasa meenutas, et enne eilset kõnet rääkis ta oma mehega viimati just enne seda, kui tuli uudis Haitit tabanud 7-magnituudisest maavärinast.


«Rääkisin Tarmoga, ta tundus siis rahulik ja ütles, et kõik on korras,» sõnas naine.



Hetk hiljem tegi ta teleka lahti ning kuulis traagilist uudist. Jõeveeru abikaasa esimesed mõtted olid: ma loodan, et ta ei olnud seal ÜRO majas, kus ta töötab, et ta viibis parasjagu kuskil õues.



«Rahustasin end, sest tean, et Tarmo on väga vastupidav ja hästi treenitud. Teadsin, et ta peab vastu. Ja nüüd on ta mu kangelane,» rääkis Mamie.



Jõeveer ütles oma abikaasale telefonis, et kuigi ta on veel šokis, vigastusi tal pole ja tervis on korras. Eile õhtul jäeti ta siiski haiglasse arstide järelevalve alla.



Jõeveer kirjeldas ka trööstitut olukorda Haiti pealinna Port-au-Prince’i tänavatel, kus tuhanded inimesed ootavad ja otsivad oma lähedasi, muretsevad ja nutavad. «Ma palvetan nende eest, et nad oma armastatud ka leiavad,» ütles Mamie.



Praegu ootab ta Haitist ametlikku teadet, kas abikaasa pääseb pärast katastroofi ka korraks koju USAsse Miamisse või peab veel Haitile jääma. Teisi eestlasi Tarmo Jõeveeru teada õnnetuse ajal Port-au-Prince’is ei olnud.



Jõeveeru leidmisele elasid tulihingeliselt kaasa ka tema sugulased Eestis. «Praegu me ei tea rohkem midagi, kui välis­telekanali CNN kaudu nägime. Ja välisministeerium teatas, et ta sai rusude alt välja ning on elus ja terve,» rääkis Jõeveeru onu Arvo Jõeveer.



«See on tõesti õnn! Jumal tänatud!» ei hoidnud Arvo Jõeveer oma rõõmu tagasi. CNN näitas eile, kuidas naeratav Tarmo Jõeveer rusudest täiesti tervena redelit mööda alla ronis ning rusikas käe võidukalt taeva poole tõstis.



«Ma kaotasin jalgealuse ja lebasin pikali põrandal,» kirjeldas Jõeveer CNNi uudistes sündmusi. Ta lisas veel napisõnaliselt, et ei olnud just mõnus 32 tundi rusude all lamada, kui pea kohal lasusid virnas mäekõrgused betoonihunnikud.



Töötab ihukaitsjana


Ida-Virumaalt Mäetaguse vallast pärit endine politseinik Tarmo Jõeveer töötab ÜRO struktuurides ihukaitsjana ning viibib enamiku oma tööajast Haiti baasis.



Koos abikaasa Mamiega ning 3-aastaste kaksikutest tütre ja pojaga elab ta aga juba aastaid USAs Miamis. Eestit külastas sisekaitseakadeemia politseikolledži lõpetanud Jõeveer viimati eelmise aasta septembris.



Pakkumaks Haiti elanikele abi, sõitis kolmapäeval katastroofipiirkonda ka Eesti päästemeeskonna liige Gert Teder ning veel viie riigi esindajad, kes kuuluvad Euroopa Liidu hindamismeeskonna koosseisu.



Nende ülesanne on maavärinas kannatada saanud riigi vajaduste hindamine ning saabuva abi koordineerimine. Gert Teder on Eesti päästemeeskonna kogenuim liige ning otsingu- ja päästerühma juht. Teder on osalenud kahel missioonil Pakistanis 2005. ja 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles