Haiti hotelli rusudest leiti ellujäänuid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haiti pealinnas maavärina tagajärjel kokku varisenud hotelli Montana juures töötavad Prantsuse päästjad tõid rusude seest elusalt välja seitse ameeriklast, samas kui USA meeskond päästis vastuteenena ühe Prantsuse naise.

Lootus ellujäänuid leida on andnud uut energiat otsijatele, kelle ülesandeks on tuua varemetest välja tuhandeid sinna oma elu jätnud ohvreid, vahendab AFP kriisipiirkonnast.

Port-au-Prince'i kohale kõrgendikule rajatud hotell Montana juures töötavad mitme eri riigi päästjad, sest seal kardetakse olevat kadunud ligi 200 inimest, kes arvatavasti olid maavärina ajal hotellis, paljud neist välismaalased.

Neljapäeva õhtuks oli hotelli rusudest päästetud 14 inimest ning toodud välja ka viis surnukeha.

Napilt enne keskööd vabastatud washingtonlane Richard Santos rääkis, et ta oli rusude all 50 tundi - õnneks suuri vigastusi ta ei saanud. Lisaks välismaalastele leidsid prantslased eile elusalt ka ühe kohaliku naise.

USA päästjad tõid samal ajal välja ühe prantsuse naise, kes olevat oma rahvuse tõestuseks kohe klaasikest veini palunud. Seda talle siiski ei antud.

Mitu kannatanut toodi mäest alla kanderaamidel, kuid inimeste kohta, kes on nii kaua lõksus olnud, pole nende seisund väga hull. Enamasti ollakse kergendatud meeleolus. Paljud neist pääsesid tänu õhuaukudele, mis tekkis varingu ajal hotelli vestibüülis.

Montana hotell oli populaarne peatumispaik nii Haiti eliidile kui ka ÜRO personalile ja humanitaarabitöötajatele. Kuid üksikud imelised pääsemislood ei suuda leevendada traagikat, mis haitilastele teisipäeval tabanud maavärin endaga kaasa tõi.

Punase Risti hinnangul võib rusudes hukkunud olla 40 000 kuni 50 000 inimest, Haiti ametnikud aga kardavad, et see nende arv võib ületada 100 000 piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles