Keskerakond: suured muudatused lõhuvad senist head koolisüsteemi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silja Kaigu

Keskerakond on koolireformile esitanud 87 muudatusettepanekut, millest tähtsaim osa tõmbab pidurit suurtele reformidele nagu põhikooli ja gümnaasiumi lahutamine.

«Esimene grupp muudatusi on põhimõtteline, et säilitada kõik see hea, mis Eesti koolis on,» ütles endine haridusminister ja riigikogu kultuurikomisjoni aseesimees Mailis Reps.

«Põhikooli ja gümnaasiumi lahutamisele ütleme «ei»,» kinnitas Reps. Keskerakonna pakutav alternatiiv on, et kui kohalik omavalitsus soovib õppeastmeid lahutada, siis võib riik välja pakkuda boonuseid nagu rahaline tugi või investeeringutoetus.

Repsi sõnul tegi Keskerakond ka ettepaneku tuua kutsekoolid kohalike omavalitsuste kätte ning viia nende rahastamine sarnastele alustele gümnaasiumidega. See tähendab, et riik ei annaks enam kutsekoolidele ette kindlat rahastatavat õpilaste arvu, sõltumata sellest, kui palju noori tegelikult õppida tahab. See aitaks Repsi sõnul parandada olukorda, kus gümnaasiumidesse minnakse edasi õppima lihtsalt sellepärast, et mujale ei pääse.

Kolmas teema on Keskerakonnal koolikohustus. «Meie ettepanek on viia see 19. eluaastani ja nõue, et noor inimene õpiks peale põhikooli lõpetamist edasi,» ütles Reps.

Tähtaeg muudatusettepanekute esitamiseks põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõule kukkus täna kell 16.45. Ettepanekuid hakatakse kultuurikomisjonis üle vaatama esmaspäeval ja riigikogus arutama neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles