USA sõjavägi võtab Haitis kontrolli

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid saabumas Port-au-Prince'i lennuväljale.
USA sõdurid saabumas Port-au-Prince'i lennuväljale. Foto: AFP / Scanpix

USA armee langevarjurid tegid endale baasi maavärinast laastatud Haiti pealinna Port-au-Prince'i lennuväljal ning hakkasid vastu võtma suuri lennukeid ja helikoptereid humanitaarabiga.


Sõdurid panevad püsti oma kontrollpunktid linna erinevatesse osadesse, et aidata ÜRO ja teiste organisatsioonide tööd. Toussaint Louverture'i rahvusvahelisele lennuväljale on samal ajal hakanud maanduma kümnete riikide abisaadetised, vahendas AFP.

Terve päeva jooksul jätkatakse ka vägede juurdetoomist, kuni sealne üksus muutub mitme tuhande pealise brigaadi suuruseks. Sõdureid tuuakse terve öö kohale C-130 ja C-17 transpordilennukitel Põhja-Carolinas asuvast Fort Braggist.

«Me oleme valmis jääma nii pikaks ajaks kui on vajalik, kõige tõenäolisemalt 60 päevaks, kuid kui vajatakse rohkem aega, siis me jääme appi,» ütles seersant Kelab Barrieau ajakirjanikele.

USA osa on suurim seni Haitisse jõudnud abist. Ehkki maavärinast on möödunud juba kolm päeva, valitseb Port-au-Prince'is endiselt kaos. Ka lennuvälja ümber ootasid sajad kohalikud ja välismaalased võimalust pääseda ohutumasse paika.

Meedias on arvatud, et humanitaarabimissioonist võib ühel hetkel saada ameerika sõdurite jaoks rahuvalvemissioon, kui poliitilise ebastabiilsuse ja vaesuse poolest tuntud saareriigis peaks vallanduma rahutused või rüüstamislained.

Haiti julgeolek on juba aastaid olnud paljurahvuselise ÜRO rahuvalvemissiooni valvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles