Reformierakond lubaks riigikooli pidama ka äriühingud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikell
Koolikell Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni kuuluv Lauri Luik märkis, et põhikooli- ja gümnaasiumiseadusse tuleks kindlasti lisada võimalus kaasata munitsipaalkoolide pidamisse eraõiguslikke institutsioone.

Reformierakonna ettepaneku järgi võib riigikooli pidamise anda üle ka erafirmale ning munitsipaalkooli pidamise sihtasutusele. Riigikoolis õppimine jääks igal juhul õppemaksuta, sihtasutuse peetavas munitsipaalkoolis oleks see tasuta neile õpilastele, kes elavad selles linnas või vallas.

Reformierakond tegi riigikogus menetletavale seadusele kokku 14 ettepanekut. Näiteks tõi Luik veel välja, et kui kooliseaduses on juba välja toodud usundi- ja riigikaitseõpetus, siis peaks seal olema ka ettevõtlusõpe.

«Leian, et reformi maksumuse paremaks hindamiseks võiks koolireformi algatuseks nn läbi arvutada ühe maakonna näitel,» sõnas Luik.

Ka Reformierakond leiab sarnaselt teistega, et põhikooli ja gümnaasiumi jõuga lahutamine ei tohiks olla eesmärk omaette. «Lahutamine võiks olla vabatahtlik ja kohalike omavalitsuste endi otsustada. Gümnaasiumi pidamiseks tarvilikud tingimused, sealhulgas erisused äärealadele, võiks kehtestada valitsus.»

Riigieksamitest loobuda

«Mis puudutab eksameid, siis leian, et riigi- ja küpsuseksamid tänasel kujul võiks asendada riiklikult standardiseeritud gümnaasiumi lõpueksamitega, mille sooritamine on vajalik gümnaasiumi lõpetamiseks,» märkis Luik, pakkudes välja, et võiks olla kolm kohustuslikku lõpueksamit (eesti keel, võõrkeel, matemaatika) ja kaks omal valikul.

Selle põhjendusena tõi ta välja, et riigieksamid on osutunud korralduslikult vältimatult kohmakaks ja tarbetult stressi tekitavaks. Samas on nad ülikoolivalmiduse mõõdupuuna kaotanud tähenduse ja koolide kvaliteedi mõõdupuuna omandanud halva maine.

Luik tõdes, et kuna eeldatavasti tehakse seadusele umbes paarsada muudatusettepanekut, võtab nende läbivaatamine ja -töötamine riigikogus kindlasti kõvasti aega, selle pikkust ta prognoosida ei julgenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles