Paavst nahutas popkultuuri ja tarbimiskultust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI pärast maailma noortele tehtud pöördumist, milles ta kritiseeris teravalt tänapäeva popkultuuri.
Paavst Benedictus XVI pärast maailma noortele tehtud pöördumist, milles ta kritiseeris teravalt tänapäeva popkultuuri. Foto: AFP / Scanpix

Roomakatoliku kiriku pea, paavst Benedictus XVI hurjutas täna kümnetele tuhandetele noortele Sydneys tehtud pöördumises teravalt meelelahutusele orienteeritud ühiskonda, mis jätab tähelepanuta meie maailma koormavad mured.

 

Katoliiklike noorte üleilmse kokkutuleku puhul maakera kuklapoolele lennanud paavsti sõnul on palju märke selle kohta, et moodsas ühiskonnas on midagi valesti, vahendas BBC News.

Benedictus rääkis rahvamassile, mis oli kogunenud Sydney sadamasse, et «maailm on kurnatud ahnusest, ärakasutamisest ja lõhedest, tüütavatest võltsiidolitest ja poolikutest vastustest ning valelubaduste valust».

Näitena moodsatest vaenlastest tõstis kirikupea esile narkootikumide ja alkoholi kuritarvitamist, samas ei jätnud ta kritiseerimata ka televisiooni ja internetti, mis suruvad meelelahutusena peale seksi ja vägivalda.

«Ma küsin endalt, kas keegi suudaks, seistes näost-näkku inimesega, kes tegelikult kannatab vägivalla ja seksuaalse kuritarvitamise all, seletada neid tragöödiaid, mida virtuaalses vormis kujutatuna peetakse meelelahutuseks?»

Paavst kutsus noori üles pöörama rohkem tähelepanu ka keskkonna kaitsmisele, et säilitada seda tulevastele põlvedele. Ta rääkis «armidest, mis katavad meie maad» – erosioonist, metsade kadumisest, maa- ja merevarade raiskamisest rahuldamatu tarbimiskire toitmiseks.

Austraalia liidritega eelnevalt kohtudes kiitis kirikupea sealset valitsust põlielanikele-aborigeenidele minevikus tehtud ülekohtu pärast vabandamise eest. Paavsti sõnul oli see vapper otsus, mis andis lootust ka teistele ebasoodsates oludes elavatele rahvastele üle kogu maailma.

Benedictus jääb rohelisele mandrile nädala lõpuni ning visiidi käigus oodatakse ka temalt endalt vabandust – katoliku kiriku ridadesse kuulunud preestrite pärast, kelle lasteahistamisele aastakümneid läbi sõrmede vaadati.

Sydneys toimub sel nädalal kuues üleilmne katoliiklaste kokkutulek, mis kulmineerub pühapäeval paavsti missaga. Kirikupea saabus täna sadamasse laevaga, kuid hiljem tegi ta oma erisõidukiga tiiru ka linnatänavatel. Paavsti visiiti saadavad kõikjal ranged julgeolekumeetmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles