Idee: üks test aidaku igasse ülikooli astuda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisseastumisavalduste vastuvõtt Tallinna Ülikoolis
Sisseastumisavalduste vastuvõtt Tallinna Ülikoolis Foto: Priit Simson

Tartu Ülikooli õppeprorektor Birute Klaas võtaks kasutusele laiapõhjalise sisseastumistesti, mille läbimisel saaks igasse ülikooli kandideerida.


«Näeme ühe võimalusena kasutada kõrgkoolidesse sisseastumisel üldist üleriigilist eksamit, näiteks akadeemilist testi, mis hindaks mitmekülgselt kandidaatide akadeemilist võimekust erinevates valdkondades,» ütles Klaas Postimees.ee'le.

«Kõrgkoolid saaksid kehtestada lävendid, mis tasemele tuleb test sooritada, et erinevatel õppekavadel õppima asuda.»

Üliõpilaskandidaat võib selle testi läbida tema sõnul juba näiteks kevadel. «Ka riiklikult mõeldes aitaks ühtne test kaasa ressursside kokkuhoiule.»

Tartu Ülikool on Klaasi väitel valmis selle testi arendamisse panustama.

«Kui selline üleriigiline lahendus kõne alla ei tule, peab ülikool muidugi läbi vaatama oma vastuvõtutingimused ning vajadusel suurendama sisseastumiseksamite osakaalu,» kommenteeris Klaas neljapäeval valitsuse heakskiidu saanud õppekavareformi, mis vähendab riigieksamite arvu ja lihtsustab näiteks matemaatikaeksami sisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles