Seagripivaktsiini on maailmas saanud üle 36 miljoni inimese

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmas on seagripi vastu vaktsineeritud üle 36 miljoni inimese.
Maailmas on seagripi vastu vaktsineeritud üle 36 miljoni inimese. Foto: Reuters / Scanpix

Pandeemilise gripi vaktsiine on manustatud vähemalt 32,4 miljonile inimesele, nende hulgas 220 000 rasedale. Koos riiklike vaktsiinidega nagu Fluval P ja Panenza, mida Eestis ei turustata, on vaktsiini saanud vähemalt 36,4 miljonit inimest.

Euroopa Ravimiameti viimastel andmetel võib pärast sellise hulga inimeste vaktsineerimist jätkuvalt öelda, et vaktsiinide kasu-riski suhe on positiivne ja ilmnenud kõrvaltoimed pole enamasti tõsised.

Eestis on seagripi vastu vaktsineeritud vähemalt 11 400 inimest ja kõrvaltoimetest on ravimiametile teada antud 11 korral.

Vaktsiini Celvapan puhul on ilmnenud vähem tõsiseid kõrvaltoimeid nagu palavik, külmavärinad, oksendamine, nohu, köha, suulaeturse, ebameeldiv maitse suus, õhupuudus ja kõrispasmi tunne. Ühel korral tekkis Celvapani manustamise järel kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega patsiendil ka veriköha ja ta vajas haiglaravi. Siiski ei saa ravimiameti hinnangul olemasolevate andmete põhjal kindlalt väita, et veriköha oli seotud vaktsineerimisega.

Teise Eestis kasutatava vaktsiini Pandemrix puhul oli enamikul teatatud juhtudest patsientidel tekkinud süstekoha valulikkus, punetus ja turse, harvem palavik. Ühel juhul kaasnes lapsel lisaks palavikule ja süstekoha reaktsioonidele veel üldine laiguline nahapunetus.

Euroopa Ravimiametile on seagripivaktsiinide kõrvaltoimete kohta teatiseid laekunud 11 649. Sealjuures on Celvapaniga vaktsineeritud rohkem kui 260 000 inimest, Focteriat on saanud 7,5 miljonit inimest ja vaktsiini Pandemrix vähemalt 23,4 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles