Ansip: Eesti ei vaja haldusterritoriaalset reformi

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip kinnitas täna riigikogulaste arupärimistele vastates, et tema arvates ei ole Eestile vaja haldusterritoriaalset reformi.


Ansip rääkis, et valitsustel on palju erinevaid kavu olnud, kuid haldusreformiks pole olnud ühtegi konkreetset plaani ühelgi valitsusel. «Ma isiklikult ei ole veendunud, et Eesti vajab haldusterritoriaalset reformi. Meil ei ole mingit põhjust häbeneda oma kohalikke omavalitsusi,» sõnas Ansip.

Peaminister ütles, et toetab kohalike omavalitsuste vabatahtlikku liitumist. «Kui leitakse, et nii suudetakse kohalikke huve paremini kaitsta. Igasugune kohalike omavalitsuste vägivaldne liitmine minu jaoks aktsepteeritav ei ole.»

Ansip peab praegust korraldust õnnestunuks ja heaks ning riigi ja omavalitsuse suhteid ei pea tema sõnul tormakalt muutma kippuma. Omavalitsused on tähtsaks vahendiks keskvõimu tasakaalustamisel ning tuginevad seda tehes kohalikule identiteedile.

Regionaalminister Siim Kiisler nentis, et peaministri sõnad ei tulnud üllatusena. «Üldiselt on tema seisukohad teada,» märkis Kiisler.

Minister lisas, et riigikogu debatist tuli välja, et mingid haldusterritoriaalsed muutused on ikka vajalikud. «Me ei saa ju öelda, et kõik on suurepärane. Kui lugeda riigikontrolöri aruannet või õiguskantsleri hinnangut, mis on tehtud omavalitsuste suutlikkuse osas, siis mingeid muudatusi on vaja. Millised need muudatused on - selles osas õnnestub loodetavasti kokku leppida.»

Kiisler pööras tähelepanu, et Ansipi vastustest jäi kõlama ka see, et riigi sekkumine ei ole välistatud siis, kui mõni asum ei ole võimeline omavalitsusena tegutsema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles