Eesti toetab Haiti maavärina ohvreid ligi nelja miljoniga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti maavärinas hukkunud
Haiti maavärinas hukkunud Foto: Reuters / Scanpix

Täna leppisid Euroopa Liidu (EL) arenguministrid kokku ELi koordineeritud tegevuses Haiti maavärina ohvrite aitamiseks lähinädalatel ja -kuudel, Euroopa Komisjoni ja liikmesriikide panus on tänase seisuga 122 miljonit eurot, Eesti panus on hetkel ligi neli miljonit krooni.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti panus Haiti maavärinas kannatanute abistamiseks 3,9 miljonit krooni, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

«Sellest 2,5 miljonit moodustab rahaline abi Punase Risti kaudu ning ekspertide kriisipiirkonda appi lähetamiseks panustame vastavalt täpsustatud arvutustele 350 000 krooni IT-eksperdi ning miljon krooni logistikaekspertide abimissioonile,» ütles Paet.

«Eesti lõplik panus saab selgeks meie lähetatud ekspertide missioonide lõpul. Eestist lähetatud logistikute roll on kaasa aidata abi koordineeritud kohalejõudmisele ning nende missiooni pikkus sõltub arengutest Haitil,» toonitas Paet.

Välisminister Urmas Paet rõhutas, et juba panustatud ja edaspidi panustatav abi Haitil vajajateni jõuaks, tuleb rahvusvahelisel kogukonnal teha tihedat koostööd.

«Vajalik on kiire ja samas koordineeritud abi osutamine maavärinas kannatanutele. Tulenevalt vajadusest koordineerida Euroopa Liidu riikide abitegevusi, toimus
Brüsselis ka tänane erakorraline Euroopa Liidu arengukoostöö ministrite kohtumine,» märkis ta. «Väga oluline on ka Dominikaani Vabariigi koostöö rahvusvahelise abi osutamise hõlbustamisel,» lisas Paet.

Komisjon teatas ka, et panustab Haiti ülesehitamiseks tarviliku pikemaajalise arenguabi vajadusteks 200 miljonit eurot. Eraldi tähelepanu all oli Euroopa Liidu
arenguministrite kohtumisel ka liikmesriikide ja komisjoni koordineeritud koostöö ka rahvusvaheliste organisatsioonidega, sealhulgas Haitil koordineeriva rolli võtnud ÜROga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles