Loomaaias kasvavad täpilised kiisud Edgar, Toomas ja Kaia

Tiina Rekand
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amuuri leopardi ema Darla koos kutsikate Edgari, Toomase ja Kaiaga.
Amuuri leopardi ema Darla koos kutsikate Edgari, Toomase ja Kaiaga. Foto: AFP / Scanpix

Pisike pontsakas Edgar, tema natuke väiksem vend Toomas ja mänguhimuline õeke Kaia said hiljuti kahekuuseks. Nad on üle kümne aasta esimesed Tallinna loomaaias sündinud üliharuldase amuuri leopardi kutsikad.

«Kuna nad juhtusid sündima Tallinna päeval, 15. mail, siis tuli talitajatel mõte, et paneks kutsikatele linnajuhtide nimed,» sõnas loomaaia direktor Mati Kaal.


Nii saigi priskem ja energilisem isane kutsikas nime linnapea Edgar Savisaare järgi, väiksem aga linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti järgi. Emasele kutsikale nime andmisel oli eeskujuks loomaaeda kureeriv abilinnapea Kaia Jäppinen. Kaalu sõnul on Jäppineniga sel teemal ka juttu olnud ning abilinnapea muheles omapärase mõtte üle.


«Maailmas on väga levinud, et loomaaia elanikele pannakse ministrite ja presidentide, aga ka loomaaia töötajate nimesid. Vahel korraldatakse isegi ristimispidu,» lisas Kaal.


Tallinna loomaaias elasid näiteks rohkem kui 25 aastat tagasi Mati Kaalu ja tema abikaasa järgi nime saanud tiigrid Mati ja Virve. «Tuleb meelde üks vana foto, kus seisime tiigri puuri juures ning kaks Virvet olid korraga pildi peal,» kirjeldas Kaal.


Lisaks oli loomaaias jääkaru Mart, kelle 1999. aasta kevadel ristisid Mart Laar ja Mart Siimann. Aasta hiljem saadeti karupoiss Hiinasse. Elistvere loomapargis jooksevad aga ringi piisonid Villu ja Vilja.


Teisipäeval ootasid loomaia töötajad momenti, et emaleopard Darla hetkeks poegade juurest ära läheks. Väikese puuri ja siseruumi vaheluuk lasti kiiresti kinni, töötajad mähkisid kutsikad riide sisse, et loomad ei küünistaks ning tegid vajaliku vaktsineerimise ära.


Umbes kuu aja pärast on üliharuldased loomad, keda vabas looduses elab ligi poolsada, loodetavasti juba loomaiakülastajatele nähtavad suures vaatepuuris, kus praegu kõnnib ringi kutsikate isa Freddi.


Loomaaia direktori sõnul on neil idee hakata amuuri leopardide tegemisi näitama internetis tervele maailmale. «Kui õnnestub leida sobiv tehniline lahendus, siis plaanime nende alale üles panna viis kuni kuus kaamerat,» rääkis Kaal.


Tallinna loomaaed oli lääne kolleegide järel esimene, kes hakkas endises Nõukogude Liidus amuuri leoparde tehisoludes paljundama. Praegu Venemaa, Hiina ja Põhja-Korea kitsal kokkupuutealal elavate loomade arv vähenes 20. sajandi jooksul dramaatiliselt, maailma loomaaedades elab praegu kokku umbes 250 isendit.


Ka Darla ja Fredi lapsed rändavad tulevikus arvatavasti mõnda teise loomaaeda. «Oleme neist teada andnud rahvusvahelisele registrile ning sealsed koordinaatorid annavad teada, kuhu loomad on määratud,» selgitas Kaal.


Freddi sündis Tallinnas, kuid loomaaed läkitas ta USAsse Rosamondi linna haruldaste kaslaste paljundamiskeskusse, sest siin polnud tingimused piisavalt head. 2005. aastal toodi Berliini loomaaiast Darla ning aasta hiljem jõudis Tallinna tagasi ka Freddi.

Ristivanemad

•     Loomaaia direktori ja tema abikaasa järgi said nimed tiigrid Mati ja Virve.


•     Mart Laar ja Mart Siimann andsid nime jääkarupoisile.


•     Villu Reiljani järgi sai nime Elistvere loomapargi piison.


•     Mait Klaasseni järgi anti nimi Elistvere loomapargi ilvesele.


•     Ukraina loomaaed nimetas skungid Clintoniks ja Bushiks.


Allikas: PM
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles