Loksa volikogu eksjuht võitis kohtus korraga 26 õpetajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Gogin on üks juba aastaid Loksa linna vaevanud võimutülide ja justiitssaagade peategelastest. Äsja saavutas ta kohtuvõidu laimamisasjas.
Oleg Gogin on üks juba aastaid Loksa linna vaevanud võimutülide ja justiitssaagade peategelastest. Äsja saavutas ta kohtuvõidu laimamisasjas. Foto: Raigo Pajula

Palgatõusu viibimisest nördinud Loksa õpetajad kirjutasid laimava artikli kohalikku lehte ja said kahelt kohtuastmelt noomida. Kohtukäigud maksis kinni linnavalitsus.


Eesti kahtlemata kõige kirglikuma väikelinna, Ida-Harjumaal asuva Keskerakonna valitsetud Loksa ametnikud on kohtumajades sagedased külalised ja sealsetest võimutülidest annaks kirjutada stsenaariume, mis ei jääks segasuse osas alla Ladina-Ameerika seriaalides nähtule.


Eelmise nädala teisipäeval üllitas Tallinna ringkonnakohus järjekordse lahendi, milles jättis 26 Loksa Vene gümnaasiumi õpetajat süüdi au teotamises ja valede andmete esitamises.


Mees, kelle au teotas nii tema enda kui ka kahe kohtu arvates Loksa linnavalitsuse ametlikku väljaandesse Loksa Elu õpetajate kirjutatud kriitiline arvamus, on Oleg Gogin.

Sotsiaaldemokraadist poliitik, endine Loksa linnavolikogu esimees ja liige ning noorte maleklubi Olympic juht.


Lugu ise algas 2004. aastal ja on segane nagu kõik Loksaga seonduvad poliittülid.


«Loksa linnas tegutseb heldekäeline kommionu O. Gogin oma ümarlauarüütlitega,» oli esimene lause 15. aprillil Loksa Elu esiküljel ilmunud loos pealkirjaga «O. Gogin ja tema intriigid», millele oli alla kirjutanud 26 Loksa Vene gümnaasiumi õpetajat.


Õpetajad süüdistasid Goginit avalikult muu hulgas teise maleringi õpilaste oma Olympicu liikmete pähe esitamises, oma maleklubisse kuuluvale pojale linna eelarvest suure summa nõudmises, kavas Loksa Vene gümnaasium sulgeda, õpetajate palgatõusu ja eesti keele tundide läbiviimise vastu hääletamises ning häälte ostmises.


Gogin kaebas õpetajad oma au ja hea nime teotamise ning hingeliste kannatuste põhjustamise eest Harju maakohtusse. Ta taotles kahjutasu ja soovis, et nad avaldaksid Loksa Elus oma väiteid ümberlükkava artikli.


Harju maakohus rahuldas Gogini kaebuse osaliselt, kohustades õpetajaid avaldama oma väiteid ümberlükkava artikli, kuid nood ei leppinud sellega ja asi läks edasi Tallinna ringkonnakohtusse. Viimane jättis maakohtu otsuse jõusse.


«Muidugi kõik on laim,» ütles Gogin 26 õpetaja kirja kohta. «Õpetajate kiri on koostatud parimates stalinistlikes traditsioonides, mis on täis laimavaid väärtushinnanguid ja mille avaldamise eesmärk on ilmselge – moraalselt hävitada inimest.»


Gogin ei arvanud, et õpetajatel on midagi tema vastu. Tema hinnangul nad õieti ei teadnudki, millele alla kirjutasid.


Loksa linn on otsustanud katta kõik õpetajate õigusabikulud seoses kohtuasjaga. «Oma kaebusega 26 õpetaja vastu pani O. Gogin kahtluse alla Loksa linna hariduspoliitika õigsuse,» seisab otsuse põhjendusena volikogu protokollis. Volikogu esimees Rein Heina keeldus lugu telefoni teel kommenteerimast.


Gogin tellis selle kohta Lääne-Viru maavanemalt Urmas Tammelt järelevalve, et selgitada volikogu tegevuse õiguspärasust. Maavanem ütles oma vastuses, et kõik vastab seadustele, sest linnal on õigus kohaliku elu üle otsustada.


«Maavanem eksib, eraisiku õigusabi küsimus ei ole kohalik elu,» ütles Gogin vastu. Ta uskus ka Tamme olevat keskerakondliku Loksa linnavalitsuse käepikenduse.


Loksa Vene gümnaasiumi direktriss Galina Nikitina ütles, et õpetajad pole veel arutanud, kas kaebavad ringkonnakohtu otsuse edasi riigikohtusse. Tema sõnul on kool Goginiga jagelemisest tüdinenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles