Opositsioon tahab võidusamba rajamise uurimiseks komisjoni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhid ei saa Vabadussõja võidusamba remondiga hakkama.
Tšehhid ei saa Vabadussõja võidusamba remondiga hakkama. Foto: Peeter Langovits.

Rahvaliidu ja Keskerakonna fraktsioonid andsid täna riigikogule üle eelnõu, millega tahavad luua riigikogu uurimiskomisjoni Vabadussõja võidusamba rajamise asjaolude selgitamiseks.

Riigikogu uurimiskomisjon on kavandatud 6-liikmelisena ja selles oleksid esindatud kõik fraktsioonid. Eelnõu kohaselt on moodustatava uurimiskomisjoni volituste kestvuseks üks aasta.

«Vaatamata sellele, et ministeerium autasustas ehitajaid õnnestunud töö eest möödunud aastal, ei ole sammas töökorras ega täida oma väärikat ülesannet pealinna esindusväljakul,» põhjendas Rahvaliidu esimees Karel Rüütli eelnõu üle andes.

«Lisaks on ka ekspluatatsioonikulude ja muude riskide uurimisele asutud alles pärast samba püstitamist,» lisas ta.

Rüütli hinnangul on sammas Eesti riikluse üks olulisemaid mälestusmärke, mis on eriti suure avalikkuse huvi ja tähelepanu objektiks mitte ainult Eesti rahva vaid välisriikide ametlike esindajate ning turistide hulgas.

«Seetõttu on oluline selgitada üksikasjalikult välja kõik samba saamislooga seonduvad asjaolud, et anda ammendavad vastused üleskerkinud kahtlustele. Avalikkusel on õigus teada kõiki samba püstitamisega seotud asjaolusid, sest tegemist ei ole riigisaladust sisaldava objekti ega töödega,» sõnas Rüütli.

Rahvaliidu esimees lisas Kuku raadiole, et uurimiskomisjoni töö käigus tahetakse saada vastuseid küsimustele, kui palju on tegelikult läinud võidusammas maksma, sest esialgsetel hinnangutel on see praeguseks läinud oluliselt kallimaks kui plaaniti. Samuti on tema sõnul veninud samba ehitus, lambid ei tööta ja ehituskvaliteet on puudulik. Lisaks tahetakse teada, kas riigihanked ning erinevate komisjonide tegevus on kooskõlas seadustega ja lepingutega.

Riigikontroll küll alustas Vabadussõja võidusamba rajamist käsitleva auditi koostamist, kuid on selle peatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles