Herkel: Keskerakonna ringhäälinguseadus on Kesktelevisiooni suitsukate

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu parlamendisaadik Andres Herkel kirjutab oma ajaveebis, et Keskerakond püüab rahvusringhäälingu seaduse muudatustest juttu tehes õigustada linnatelevisiooni vajalikkust.


Herkel märgib, et ringhäälingu nõukogu ülesanne ei ole sekkuda tele- ja raadiosaadete tegemisse või öelda ajakirjanikele seda, keda tuleb ühte või teise saatesse kutsuda.

«Kahtlemata, kui programmi kohta on tähelepanekuid ja ettepanekuid, siis saab neid alati viisakalt esitada ja arutada. Nõukogu pädevus on siiski rahvusringhäälingu tegevuse planeerimine, eelarve ja arenguvisioonid, järelevalve juhatuse tegevuse üle jms,» ütleb Herkel. Keskerakond on aga esitanud seaduseelnõu, mis näeb ette märksa ulatuslikuma sekkumise sisusse ja niisugused tasakaalustatuse nõuded, mida tegelikult pole võimalik täita.

Herkel pakub paar hüpoteetilist olukorda, mis tema sõnutsi seaksid teletegijad lolli olukorda. «IRL-i eesseisva suurkogu kajastamisel ei ole ilmselt põhjust anda uudistesaates samas mahus eetriaega Keskerakonnale, sest nende kongress juba kunagi oli ja küllap tuleb kunagi uuesti. Aga uus eelnõu ütleb, et tuleb anda! Kui Erki Noolelt küsitakse ekspertarvamust kümnevõistluse kohta, siis ei saa olla kohustuslik, et teistest erakondadest tuleb samaväärsed eksperdid võtta.»

Katseid ringhääling poliitilise juhtimisega rumalasse olukord panna on varemgi olnud. Riigikogu eelmises koosseisus oli tõsiselt üleval ettepanek moodustada rahvusringhäälingu nõukogu üksnes poliitikutest.

«Kuid miks tehakse seda just praegu?» küsib Herkel. «Minu meelest on vastus lihtne. Katse teha Tallinnas maksumaksja raha eest oma televisioon on pälvinud suurt kriitikat, sest see mudel ei suuda ega ilmselt tahagi järgida avalik-õigusliku televisiooni kõrget standardi ja sõltumatuse nõuet. Rahvasuu kutsub seda algatust «Kesktelevisiooniks.»»

Kuna parim kaitse on rünnak, siis nüüd üritatakse Herkeli kinnitusel teadlikult vett segada. Vaevalt loodab Keskerakond, et nende eelnõu riigikogus vastu võetakse. Küll aga annab see võimaluse hämada sel teemal, et poliitiline tasakaal on alati puudulik, isegi rahvusringhäälingus on sellega probleeme või siis on tasakaalustatuse mõiste ebapiisavalt avatud. «Suunates Tallinna maksumaksjate miljonid majanduskriisi ajal absoluutselt mittevajalikku teleprojekti, tahab Keskerakond sellega öelda: näe, rahvusringhääling meiega ei arvesta, meie arvates puudub seal piisav tasakaal ja me teeme oma,» arvab Herkel.

«Seega: Kesktelevisioonile tehakse suitsukatet ja ka selleks kasutatav demagoogiaarsenal võib tulla minu hinnangul vana tuntud Kesktelevisiooni vääriline,» ütleb Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles