Rektor nuputab Tehnikaülikoolile uut nime

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tehnikaülikooli peahoone esine - igavese tudengi Juuliuse kuju.
Tallinna tehnikaülikooli peahoone esine - igavese tudengi Juuliuse kuju. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Rektor Peep Sürje sõnul ei pruugi Tallinna Tehnikaülikooli nimi kajastada piisavalt nende viimaseid arenguid ja riigi ootusi.


«Haridusminister Tõnis Lukas on meid nimetanud küll nišiülikooliks, mida me aga päris kindlasti ei ole. Soovitaksin härra ministril ennast kurssi viia mujal maailmas tehnika ja tehnoloogia vallas toimuvate kõrghariduslike muudatuste ja suundumustega,» rääkis Sürje intervjuus ülikooli ajalehele Mente et Manu.

Tema sõnul oleks kõige loogilisem nimevariant Tehnoloogiaülikool, mida nad inglise keeles juba aastaid kasutavad. «Eesti keeles tekitab see aga teatud vasturääkivusi tulenevalt tehnika ja tehnoloogia mõistete erinevast tõlgendamisest.»

Teine võimalus oleks Sürje sõnul näiteks soomlaste Aalto Ülikooli mudel, mille kohaselt oleksime mõne kuulsa Eesti tehnikateadlase nimega innovatsiooniülikool.

«Akadeemik Ottomar Maddisoni näitel võiksime olla Maddisoni Ülikool ehk inglise keeles Maddison University. Kõlab ju hästi ja kaubamärgina võiks see olla maailmas üsna edukas,» rääkis rektor.

Tema sõnul on ülikooli mitmed haridusvaldkonnad juba ammuilma koos eksisteerinud, mille koondamisega Aalto Ülikooli juurde Soomes alles tegeldakse. «Näiteks tehnikat ja majandust on meil tulemuslikult koos õpetatud pea 70 aastat.»

Sürje lisas, et mis tahes nime all Tallinna Tehnikaülikool ka tulevikus tegutseks, jääb tema tuumikkompetentsiks inseneriasjandus, sest tehnika ja tehnoloogia valdkonnas on tal Eestis rahvuslik staatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles