80 protsenti Euroopa meestest pärineb sisserännanutest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
80 protsenti Euroopa meestest pärineb sisserännanutest
80 protsenti Euroopa meestest pärineb sisserännanutest Foto: AFP / Scanpix

Inimkond hakkas põllumajandusega tegelema umbes 10 000 aastat tagasi, levides Lähis-Idast lääne suunas 4000 aastaga.

Teadlased tahtsid teada, kas põllumajanduse levikule panid aluse ühest paigast teise liikunud kütid-korilased või Lähis-Idast välja rännanud esimesed farmerid, kirjutab scientificamerican.com.

Sellele küsimusele vastuse leidmiseks uuriti tänapäeva Euroopa meeste geneetikat.

Briti Leicesteri ülikooli geneetik Mark Jobling ja ta kolleegid avastasid, et põllumajandus levis koos Lähis-Idast läänesuunas liikunud neoliitikumiajastu farmeritega.

Need Euroopasse suundunud mehed olid kohalike küttide-korilaste naiste seas populaarsed, jättes endast maha geneetilise märgi, mida võib leida tänapäeva meestelt.

Uurijate fookus oli meestel leiduval Y-kromosoomil.

Meeskond uuris haplotüüpi R1b1b2, mida leidub tänapäeval 110 miljonil Euroopa mehel. Uuriti 2574 meest, kelle perekonnad olid samas paigas elanud vähemalt kahe generatsiooni jagu.

Avastati, et seda haplotüüpi ei ole Euroopas võrdselt. Teadlased tegid kindlaks, et seda leidub enim Kagu- ja Loode-Euroopas.

Kui Ida-Türgis esineb seda haplotüüpi 12 protsendil meestest, siis Iirimaal on seda 85 protsendil meestest.

Varem arvati, et see haplotüüp pärines paleoliitikumis Aafrikast Euroopasse liikunutelt.

Kuid Joblingu ja ta kolleegide kinnitusel levis see hoopis neoliitikumis.

«Selle geograafilist jagunemist haplogrupi sees selgitab kõige paremini, et see pärineb ühest ja samast allikast Lähis-Idast. Levima hakkas see Türgi kaudu neoliitikumis,» selgitasid teadlased.

Geneetik Patricia Balaresque`i sõnul näitab see, et rohkem kui 80 protsendil Euroopa meestel leiduv haplotüüp pärineb Lähis-Idast pärit farmeritelt.

«Huvitav on see, et Euroopa naisliini geenidest enamik on küttidelt-korilastelt,» selgitas teadlane.

Uurijatel tekkis küsimus, kuidas Eurooplaste varased esivanemad nii erinevatest gruppidest pärinevad.

«Võib oletada, et põllumajandusega tegelevatel meestel oli järglaste saamisel küttide-korilaste ees eelis. Siis oli trendikas ja popp olla farmer, sest naised eelistasid neid,» lausus Balaresque.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles