Universitas kritiseerib ülikoolide rahastamise vähendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Kõrgkoolide ning teadus- ja arendusasutuste ametiliitude ühendus Universitas kritiseerib üliõpilaskoha baasmaksumuse vähendamist, millest sõltub ka õppejõudude töötasu.

Universitase juhatuse esimees Toivo Roosimaa märkis haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele saadetud pöördumises, et õppekoha baasmaksumus kõrghariduse kõigil astmetel väheneb tänavu 9,1 protsenti võrreldes eelmise aastaga ning tunamullusega võrreldes juba 15,5 protsenti.

2008. aastal suurendati riikliku lepitaja vahendusel toimunud kõnelustel valitsuse, rektorite nõukogu ja Universitase kokkuleppega õppekoha baasmaksumust 30 protsendi võrra võrreldes 2007. aastaga. Kõrgharidusstrateegias kavandati baasmaksumust edaspidi suurendada 10 protsendi võrra igal järgneval aastal.

Roosimaa sõnul võtsid avalik-õiguslikud ülikoolid ka kohustuse tõsta proportsionaalselt sellega palgafondi.

Ta lisas, et alates eelmisest aastast hakati aga õppekoha baasmaksumust vähendama ning jõutud on tagasi 2006.-2007. aasta tasemele, mis püsis enne kokkuleppe sõlmimist muutumatuna pea kümme aastat.

Samas nõutakse õppejõududelt õppekvaliteedi tõstmist ja koormuste suurendamist, kuid õppejõudude töötasu sõltub otseselt õppekoha baasmaksumusest ja vastava valdkonna koefitsiendist, märkis ühenduse juht.

Universitas soovibki minister Lukaselt teada, kas kõrgharidusstrateegia aastateks 2006-2015 on ühepoolselt kõrvale heidetud ja miks pole kolmepoolsest kokkuleppest kinni peetud.

Roosimaa märkis, et Universitas peab sellist käitumist kõrgkoolide õppejõudude ja teadlaste ning sotsiaalpartnerite suhtes ebaväärikaks ning ootab ministrilt argumenteeritud vastust.

Ühtlasi soovib ühendus koos valitsuse ja rektorite nõukoguga leppida kokku tänavuses üliõpilaskoha baasmaksumuse suuruses ning arutada kõrghariduse rahastamist tuleva aasta riigieelarves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles