Kodanikeühendused soovitavad Lukasel poliitnoori ikkagi toetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored sotsiaaldemokraadid meeleavaldusel
Noored sotsiaaldemokraadid meeleavaldusel Foto: Margus Ansu

Kodanikeühenduste liit EMSL soovitab haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasel mitte muuta konkursi käigus noorteühenduste toetustingimusi, millega sel nädalal jäid toetusest ilma Noored Sotsiaaldemokraadid ja Rahvaliidu Noored, kuigi nad olid saanud taotluste hindajatelt positiivse tulemuse.

«Nõustume ministriga, et on mitmeid argumente, miks käsitleda parteide noorteorganisatsioone teistest noorteühendustest eraldi, kuid sellisel juhul peaks see olema välja öeldud enne taotlemise algust,» ütles EMSLi töötaja Anneli Duarte.

Kui reeglid lubavad noorteorganisatsioonidele ette nähtud toetusele kandideerida ka parteide noorteühendustel, siis peaks toetuste eraldamisel lähtuma üksnes taotluse vastavusest tingimustele ja selle kvaliteedist, lisas ta.

«Uute tingimuste seadmine konkursi käigus ja seetõttu osa taotlejate välistamine põhjustab ebakindlust ka teistes kodanikuühendustes, kes ei saa olla kindlad, et otsustajad suhtuvad kõigisse kandidaatidesse võrdselt,» ütles Duarte.

Tema sõnul ei saa põhjendatuks pidada ministri argumenti, et taotleja võib toetust saada mujalt, viidates erakondade riigieelarvelisele rahastamisele. «Ka teistel ühendustel võib olla teisi riigipoolseid rahastusallikaid, näiteks erinevaid projektitoetusi, mis ei välista nende kandideerimist.»

Lisaks teeb EMSLile muret, et kui seni on ministeerium teinud aastatoetuste määramisel head koostööd noorteühenduste esindajatest koosneva Noortepoliitika Nõukoguga, siis selle otsusega läks minister nõukogu antud soovitustest mööda.

Nad hoiatavad, et kui toetusest ilma jäetud organisatsioonid ministri otsuse vaidlustavad, viibib raha eraldamine ka teistele noorteühendustele, mis raskendab nende tegevust ja teenuste osutamist oma sihtrühmadele.

Haridusminister Tõnis Lukas jagas sel nädalal 13 noorteorganisatsioonile enam kui 7,5 miljonit krooni, kuid jättis esmakordselt täiesti rahastamata erakondade noorteorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles