Ekspert: matemaatikas valemeid pähe õppimata ei saa

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matemaatikaülesanded.
Matemaatikaülesanded. Foto: Sille Annuk.

Matemaatika ainekava töörühma juhi Sirje Pihlapi sõnul peab matemaatikas, erinevalt füüsikast, säilima valemite päheõppimise nõue.


«Kui õpilased ei teaks valemeid, siis nad ei näeks läbi ülesannete lahenduskäike,» põhjendas Pihlap valemite pähe õppimise allesjätmist.

«Teiseks, kui on keerukam ülesanne, siis kasutatakse valemeid eri valdkondadest. Kui õpilane peaks hakkama otsima käsiraamatust valemeid, siis ta ei jõuaks ülesande lahendamisega kuskile - valemite otsimine võtaks liiga kaua aega.»

Ta tõi paralleeli malega, mille reegleid teatakse peast, mitte ei vaadata mängu ajal raamatust.

Kui füüsikud üritavad valemirevolutsiooniga oma aine mainet parandada, siis Pihlapi sõnul see küsimus eriala meeldivamaks ei muuda.

«Kas matemaatika meeldib või ei meeldi, ei sõltu sellest, kas peab valemeid pähe õppima,» rääkis ta.

Pihlapi sõnul jäävad valemid tavaliselt meelde lihtsalt neid kasutades. «Ei istuta laua taga ja õpita valemeid pähe, sellist olukorda ju ei ole.»

Eelmise nädala neljapäeval heaks kiidetud õppekavad vabastavad kõik kooliõpilased füüsikavalemite päheõppimisest, samas kui teistes reaalainetes pole valemirevolutsiooni oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles