Kallase kabinet: ajakirjanik tembeldas voliniku võõra e-kirja pärast konspiraatoriks

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

USA ajakirjanik Martin Dillon nimetab Bulgaaria ajalehe Standart ingliskeelses versioonis Euroopa Komisjoni asepresidenti Siim Kallast meheks, kes aitas niite tõmmata Bulgaaria ainsa volinikukandidaadi vastu.


Väidet tõestab Dillon Kallase kabinetile saadetud e-kirjaga, Kallase abi peab kogu kirjutist jaburaks väljamõeldiseks.

Artikkel, mis nimetab Kallast muu hulgas ka Eesti endiseks presidendiks, väidab, et Kallas oli osaline vandenõus, mis pidi hävitama Bulgaaria välisministri Rumjana Želeva kandidatuuri Euroopa Komisjoni humanitaarabi volinikuks saamisel.

Kallas olevat vandenõus osalenud Megelena Kuneva palvel, kes oli vihane, et teda taheti asendada Bulgaaria välisministri Želevaga.

Kuulujutud meediasse

Kallas olevat palunud Bulgaaria europarlamendi liikmel Antonyia Parvanoval uurida, kas poleks võimalik leida midagi musta Želeva minevikust. Ükskõik mida tema isiklikust- või pereelust, mis sunniks teda kandidatuurist loobuma. Parvanova olevat selleks tööks sobilik, kuna tema abil saaks Želeva kohta kuulujutte levitada rahvusvahelisse meediasse. Parvanova kasutamine laimu kogumisel oleks ajalehe arvates pidanud jätma Kallase süüst puhtaks.

Dillon ütleb oma bolgis artiklile selgituseks, et Kallase seotust näitab tema kabineti ja Želeva kabineti meilivahetus. Selle järgi saatis Parvanova kabineti ametnik Siim Kallase ametnikule Henrik Hololeile kaks dokumenti, mis puudutavad Želeva eksimusi nende Bulgaaria seaduste vastu, mis käsitlevad avalike huvide kandjate varade läbipaistvust.

Hololei saatis selle kirja edasi Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso kabineti ametnikule Johannes Laitenbergerile.

E-kiri assistendilt

Ajakirjanik Dillon Kallase või tema kabinetiga selles küsimuses ühendust võtnud ei ole. Siim Kallase abi Hanna Hinrikus kinnitas, et asepresident puutub asjasse ainult nii palju, et tema kabinetile saadeti see e-mail.

«Parvanova assistent saatis Kallase kontorile e-maili, mis meilt omakorda edastati president Barroso kabinetile ja Želeva enda kabinetile. Parvanova meilile ei ole meie vastanud, samuti ei tunne härra Kallas parlamendiliige Parvanovat. Kogu konspiratsiooni puhul on tegemist jabura väljamõeldisega.»

Ka Postimees.ee allika sõnul ei saanud Kallasel sellega mingil juhul seotud olla, sest Barroso kaitses Želeva kandidatuuri viimase hetkeni ja Kallas on Barrosole väga lähedal.

Euroopa Komisjoni humanitaarabi volinikuks esitatud Bulgaaria välisminister Rumjana Želeva otsustas teisipäeval oma kandidatuuri tagasi võtta. Želeva otsustas tagasi astuda ka Bulgaaria välisministri kohalt. Želevat süüdistati ebapädevuses ja deklareerimata finantshuvide omamises.

Kiri: mis on väite aluseks

From: MAURY Etienne
Sent: Thursday, January 07, 2010 12:05 PM
To: HOLOEI Henrik

On behalf of Antonyia Parvanova, you will attached - for your personal reference - the translation of two documents regarding the violation of Bulgarian laws governing the visibility of the assets of holders of public interest by Ms. Rumyana Jeleva, Minister of Foreign Affairs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles