Medvedev tahab tugevamat opositsiooni, Putin hoiatab ukrainastumise eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja peaminister Vladimir Putin riiginõukogus toimunud poliitilise süsteemi reformimise arutelul.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja peaminister Vladimir Putin riiginõukogus toimunud poliitilise süsteemi reformimise arutelul. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Venemaal toimus täna president Dmitri Medvedevi eesistumisel suur poliitilise eliidi kohtumine, millel osalesid kõigi registreeritud erakondade juhid, teiste seas ka võimupartei Ühtne Venemaa liider, peaminister Vladimir Putin.


Medvedev tõstatas kohtumisel riigis valitseva poliitilise süsteemi ümberkujundamise, et edendada ka opositsiooniparteisid, kes ei paku praegu peaaegu mingisugust konkurentsi, vahendas AFP.

President nimetas «hämmastavaks» asjaolu, et pooled regionaalsete esinduskogude saadikud on võimuloleva Ühtse Venemaa liikmed.

Kommuniste on nende kõrval vaid kahe protsendi ja Õiglase Venemaa esindajaid ühe protsendi ringis, veel väiksem on Liberaaldemokraatliku Partei osakaal kohaliku võimu juures.

«See on lihtsalt hämmastav. See näitab, et meie parteid, eriti opositsioonis olevad, töötavad ikka veel väga nõrgalt munitsipaaltasandil,» ütles Mevdedev. «Tegelik poliitiline konkurents on seal sisuliselt olematu.»

President lubas juba täna saata riigiduumasse seaduseelnõu, millega garanteeritakse kõigile erakondadele, kes saavad valimistel vähemalt viis protsenti häältest, koha regionaalsetes parlamentides.

Samas leidis ta siiski, et riigi poliitiline süsteem toimib. «See on kaugel ideaalsest, kuid see toimib,» ütles riigipea.

Medvedev on varemgi rääkinud Venemaa poliitilise süsteemi reformimise vajadusest, mille eest ta teenis lääne ajakirjanduses palju kiidusõnu, ent kriitikute sõnul on need lubadused jäänud vaid sõnadeks.

Ühtne Venemaa on suures ülekaalus ka riigiduumas, kus see sai viimaste valimiste järel koguni 315 kohta 450st.

Parteipiletita erakonda juhtiv peaminister Vladimir Putin oli oma tänases sõnavõtus reformimise suhtes ettevaatlikum. Ta hoiatas küll totalitarismi ja despotismi ohtude eest, kuid leidis siiski, et Venemaa ei tohiks valida samasugust poliitilist süsteemi nagu naaberriik Ukraina.

«Me ei tohiks lubada poliitilise elu ukrainiseerimist, kuid me ei mingil tingimusel libiseda ka teises suunas, totalitarismi ja despotismi poole,» tõdes ta. «Me peame sisse viima vajalikud muudatused, kuid me peame tegutsema äärmiselt ettevaatlikult.»

Putini sõnul vajab iga poliitiline süsteem ka teatud määral konservatiivsust.

«Poliitiline süsteem ei tohiks lõdiseda nagu tarretis iga kord, kui seda puudutada,» tähendas valitsusjuht värvikalt.

Samuti lükkas ta järsult tagasi ettepanekud uurida lähemalt internetis levivaid kaebusi häälte võltsimisest hiljutiste regionaalsete valimiste ajal.

«50 protsenti materjalist on internetis porno. Miks me peaksime viitama internetile?,» küsis Venemaa peaminister, keda paljud vaatlejad peavad endiselt tähtsaimaks meheks Venemaa tüüri juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles