Kilk: valimiste ühendamise ettepanek teeb kõhedaks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Olukorras, kus inimesed on poliitikast niigi tüdinud, teeb kohalike ja Riigikogu valimiste ühele päevale viimse idee olemise kõhedaks, leiab ärimees Rein Kilk.

Lõppeval nädalal elustas Isamaa ja Res Publica Liit juba varem Andrus Ansipi poolt väljakäidud idee, et kohalike omavalitsuste volikogude ja Riigikogu valimisi võiks hakata korraldama ühel päeval. «Kui vaadat neid ideid, mis on välja käidud, siis teeb nagu kõhedaks,» ütles Rein Kilk täna Kuku raadio saates «Keskpäevatund» seda ideed kommenteerides. «Öeldakse, et ärge meid nüüd neli aastat puutuge, pole mingeid valimisi, las me ajame siin oma asja.»

Kilgi hinanngul ei annaks valimiste ühendamine riigile ka mingit erilist kokkuhoidu. Ainuüksi seagripi vaktsiini ostmine läks tema sõnul rohkem maksma kui ühtede valimiste korraldamine. Ta märkis, et ainus kokkuhoid, mida võiks saavutada, oleks, et raha ei kuluks paljude valimiskampaania käigus lubatud lolluste teostamiseks.

Ajakirjanik Ainar Ruussaar toetas Kilgi mõtet. «Ma nõustun nende politoloogidega, kes on öelnud, et Riigikogu valimised varjutaksid täielikult kohalikud valimised,» ütles ta. Ruussaare sõnul tegeldaks siis paratamatult peamiselt üleriigiliste ja Riigikogusse puutuvate teemadega.

«Teine aga on see, et selleks et viia valimised ühele päevale, tuleb muuta põhiseadust ja see ei ole mitte ainult väga keeruline, vaid ka küsitav etetvõtmine,» jätkas Ruussaar. Ta märkis, et ilmselt kerkib siis põhiseadust lugedes üles ka muid punkte, mida oleks kiusatus muuta. «Põhiseaduse muutmine peab olema vastutustundik samm,» tõdes ta.

Rein Kilk ütles, et praegu on valimiste ühendamise idee nagu erutunud kauboide lakke tulistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles