Vene veteranid hoiatavad ameeriklasi NSVLi vigade kordamise eest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid külavanematega nõu pidamas.
USA sõdurid külavanematega nõu pidamas. Foto: AFP / Scanpix

USA kordab Afganistanis Nõukogude Liidu vigu, leiavad uudistevõrguga AFP rääkinud venelastest sõjaveteranid.

«Sellest, kui koalitsioon Afganistani tungis, on nüüdseks möödunud [ligi] üheksa aastat ning mitte midagi pole muutunud,» arvas erukindralleitnant Ruslan Aušev. Praeguseks 55-aastane Aušev teenis Afganistanis viis aastat.

Kolmandal Afghanistani-tuuril haavata saanud ja selle eest Nõukogude Liidu kangelaseks saanud eruohvitser tunnistas samas ka, et NATO ja USA praegune vastane on palju metsikum kui see, kes võitles aastail 1979-1989 Nõukogude vägede vastu.

«Praegune olukord on palju keerukam,» nentis praegu Afganistani veteranide komiteed juhtiv Aušev. «Mudžahediinid olid mõõdukamad kui Taliban, mis koosneb äärmuslastest. Meie ajal polnud enesetapupomme.»

Kunagise Afganistani presidendi Najibullah' sõjalise nõunikuna töötanud kindralmajor Mahmud Garejev jäi sellesse riiki ka pärast Nõukogude vägede lahkumist 1989. aastal, et jätkata Kabulis võimul olnud Kremli-meelse valitsuse toetamist. Ka tema kahtleb, kas NATO praegune missioon suudab Afganistani pikaajalist stabiilsust tuua, kui koalitsiooniväed kiiresti strateegiat ei muuda.

«Ameeriklased võitlevad rahvaga ja mitte regulaararmeega,» rääkis Garejev. «Napoleon ei suutnud kunagi võita Hispaanias. Ja nemad peaksid mõistma, et rahva vastu võidelda pole võimalik.»

Garejevi arvates on ainuke viis edasiminekuks see, kui koalitsiooniväed keskenduksid Afganistani ülesehitusele ja arendusele. «Nad peavad muutma oma poliitikat ja leidma teisi lahendusi,» ütles kindralmajor. «Nad peavad aitama riiki uuesti üles ehitada ja pakkuma rahalist, majanduslikku ja humanitaarabi.»

Sama seisukohta peegeldas ka aastatel 1982-1983 Nõukogude vägesid juhtinud erukindral Viktor Jermakov. «Ainus viis austuse pälvimiseks oleks see, kui võtta praegu Afganistanis teenivate vägede ülalpidamisele kuluv raha ning kulutada see põllumajanduse arendamiseks ja koolide, mošeede ja teede remondiks,» leidis ta.

Nõukogude Liidu väed kaotasid kümneaastase Afganistani sõja vältel 13 000 elu. NATO väed on praeguseks kaotanud 1606 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles