Iisrael nimetas ÜRO Gaza sõja raportit antisemiitlikuks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt kasutas Iisraeli armee Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud.
Väidetavalt kasutas Iisraeli armee Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli ministri hinnangul on mullu Gaza sektoris aset leidnud sõja kohta valminud ÜRO raport antisemiitlik.


«[ÜRO inimõiguste uurija Richard] Goldstone´i raport, rootsi keeles ilmunud trükised organi lõikamisest ning muud sarnased teated on lihtsalt antisemitismi näide,» lausus Iisraeli diasporaa ja informatsiooniminister Yuli Edelstein kohalikule uudisteagentuurile YNet antud usutluses, vahendas AFP.

Edelstein sõidab New Yorki, kus kohtub ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooniga, et talle esitada Iisraeli vastulaused. YNeti hinnangul kavatseb Iisrael ÜROs seada kahtluse alla Goldstone'i raportis toodud süüdistused.

Septembris avalikustatud Goldstone´i raport kritiseeris teravalt nii Iisraeli kui Palestiina äärmusrühmitust Hamas. ÜRO raportööride andmel hukkus vaenutegevuses hinnanguliselt 1440 palestiinlast, kellest paljud olid süütud tsiviilisikud ning 13 iisraellast.

Siiski oli raport juudiriigi suhtes märksa karmim ja alates selle ilmumisest on Iisrael püüdnud juhtida tähelepanu juudi päritolu Goldstone´i eestvedamisel valminud raporti vajakajäämistele.

Goldstone'i juhitud komisjon andis mõlemale poolele mullu oktoobris kuus kuud, et moodustada usaldusväärne uurimiskomisjon või vastasel juhul seista silmitsi Haagi sõjaroimatribunali võimalike süüdistustega.

Lisaks sellele kutsus ÜRO peaassamblee novembris pooli üles esitama 5. veebruariks sõltumatud, usaldusväärsed ja rahvusvahelistele standarditele vastavad uurimisraportid.

Iisrael kritiseeris aga teravalt raportit ning püüdis takistada selle viimist ÜRO Julgeolekunõukogu ette, nimetades seda rünnakuks Iisraeli enesekaitse õiguse vastu. Lisaks sellele teatas juudiriigi valitsus, et see kahjustaks Lähis-Ida rahuprotsessi.

Iisrael on vastulause kavandanud üsna tundlikule ajale, sest 27. jaanuaril tähistatakse rahvusvahelist inimsusevastaste kuritegude ja holokausti mälestuspäeva. Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu sõitis täna aga Poolasse, et osaleda kolmapäeval Auschwitzis toimuval mälestusüritusel.

Pühapäeval teatas valitsusjuht Iisraeli valitsuse raportile tuginedes, et möödunud aastal pandi toime kõige rohkem antisemiitlikke tegusid, mille ajendiks oli 2008. aasta 27. detsembril Gaza sektoris alanud ja 22 päeva kestnud juudiriigi sõjaline operatsioon Valatud Tina.

«Me ei luba holokausti eitajatel viia läbi uut juutide vastast holokausti. See on Iisraeli riigi ja minu kui Iisareli peaministri esmane kohus,» ütles Netanyahu möödunud aastal parlamendi ees peetud kõnes, nimetades Iisraeli riiki kilbiks ja juutide lootuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles