Teaduse populariseerimine saab oma auhinna

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur hadronite põrgutaja
Suur hadronite põrgutaja Foto: SCANPIX

Haridus- ja teadusministeerium asutab Eesti teaduse populariseerimiseks auhinna, mida hakatakse välja andma kord aastas.

Täna kooskõlastusringile saadetud haridusministri määruse eelnõu seletuskirja kohaselt on Eesti teaduse populariseerimise auhinna riikliku konkursi eesmärgiks väärtustada ja ergutada tegevusi, mille kaudu toimub teadustegevuse tutvustamine avalikkusele, ning avaldada tunnustust sellesuunalise silmapaistva töö eest üksikisikutele ja kollektiividele, kes on olnud edukad teaduse populariseerimisel ning äratanud noortes huvi teaduse ning teadlase või inseneri elukutsete vastu.

Eesti vähene teadlaste ning inseneride arv tuleneb mitmetest asjaoludest, muuhulgas on põhjuseks teadlaskarjääri madal väärtus noorte silmis, mis ei motiveeri Eesti noori teadlase elukutse valiku kasuks otsustama.

Näiteks rahvusvahelise ROSE-projekti uurimus on välja toonud, et Eesti 15-aastased noored ei suhtu kaugeltki positiivselt teadlaskarjääri, tüdrukute suhtumine on võrreldes poistega veelgi negatiivsem.

Seetõttu on teaduse, eriti just täppis- ja loodusteaduste valdkonna teaduse, populariseerimisele ning atraktiivsuse suurendamisele suunatud tegevused võtmetähtsusega sammud olukorra parandamisel.

Seetõttu soovibki haridus- ja teadusministeerium hakata riiklikul tasemel lisaks seni toimunud teadustööde riiklikele konkurssidele korraldama Eesti teaduse populariseerimise auhinna riiklikku konkurssi.

Laiemalt püüab Eesti teaduse populariseerimise auhinna riiklik konkurss mõjutada teaduse atraktiivust positiivsemas suunas, toomaks enam noori teaduse juurde.

Teaduse populariseerijad, keda on võimalik eelnõu alusel riiklikult premeerida, muudavad teaduse laiemale avalikkusele paremini mõistetavaks, suurendades teaduse ja teadlase elukutse atraktiivsust noorte seas ning püüdes tõmmata enam noori teaduse juurde, on riigi seiskohalt olulise tähtsusega.

Eelnõu ergutab, lisaks teadustööga tegelemisele, enam nii teadlasi endid kui ka muid võimalikke isikuid ja organisatsioone tegelema teadlikumalt teaduse populariseerimisega ning populariseerimist kui valdkonda professionaalsemaks muutma. Populariseerimise hoogustudes leiab enam noori tee teaduse juurde ning seeläbi panustatakse vajaliku kriitilise massi teadlaste tekkimisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles