Keskerakonna sotsiaalmaksuvabastuse eelnõu ei läinud riigikogus läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu lükkas esimesel lugemisel tagasi Keskerakonna algatatud seaduseelnõu, mis soovis vabastada tööandja sotsiaalmaksust ametlikult vähemalt kolm kuud töötuna olnud isiku töölevõtmisel.

Eelnõu ettepanek oli vabastada tööandja sotsiaalmaksu maksmisest töötaja eest kahe alampalga ulatuses. Et saada maksuvabastust, pidanuks isik olema kolm kuud ametlikult töötuna registreeritud ning sotsiaalmaksu vabastus kehtinuks aasta jooksul alates töölevõtmise hetkest.

Rahanduskomisjoni esimees, Reformierakonna liige Taavi Rõivas sõnas eelnõu esimesel lugemisel, et eelnõu on otseselt vastuolus Euroopa Liidu õigusega, kuna selleks, et riigiabi anda, peab inimene olema olnud tööta kuus kuud, eelnõu algatajad aga soovivad tuua selle piiri kolmele kuule.

Rahvaliidu liige Mai Treial tõi välja, et eelnõus on sotsiaalmaksu väiksema laekumise katmiseks ette nähtud ühe võimaliku katteallikana Euroopa Sotsiaalfondi vahendeid, kuid seda maksude tasumise otstarbeks kasutada ei tohi.

Valitsus eelnõu ei toetanud, tuues välja, et see ei arvesta juba olemasolevate tööturumeetmetega. Samuti on hindamata lisanduvate kulude suurus ja teise poole pealt ka võimalik tööhõive kasv.

Samuti tekitas valitsuse hinnangul küsimusi see, et antud eelnõu on sisuliselt väga sarnase eesmärgiga ja pisut teise suunitlusega palgatoetuse dubleerimiseks.

«Hästi tõsine etteheide eelnõule on see, et ta on vastuolus Euroopa Liidu õigusega, kuna riigiabi andmine ettevõtjale on ühisturuga kokkusobimatu,» sõnas Taavi Rõivas.

Seaduse tagasilükkamise poolt hääletas 45 ja vastu 30 riigikogu liiget, seega langes eelnõu riigikogu menetlusest välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles