Merkel lubas saata Afganistani lisajõude

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel lubas Londonis toimuva Afganistani-temaatilise konverentsi eel saata Afganistani 500 lisasõdurit.


Kaks päeva enne rahvusvahelist konverentsi tehtud avalduses nimetas Merkel lisasõdurite saatmist «täiesti uueks» lähenemiseks, vahendas AFP.

Merkel ütles ajakirjanikele, et Saksamaa valitsus pole seadnud kindlat kuupäeva, mil sõdurid Afganistanist lahkuvad. Muu hulgas lubas Merkel Afganistanile ka 430 miljoni euro eest arenguabi, mis on senisest umbes poole rohkem.

Praegu teenib Afganistani põhjaosas umbes 4300 Saksa sõdurit. Tegemist on elavjõult kolmanda kontingendiga USA ja Suurbritannia järel. Saksa sõdurid tohivad Afganistanis tegutseda rangete reeglite kammitsais, sest sõdurid võivad tulistada ainult enesekaitseks.

«See polnud nii, et ameeriklased küsisid meilt, mida me tahame teha, vaid me pigem me tegime endale selgeks, mida me tahame teha,» ütles Merkel, viidates asjaolule, et Ühendriikide president Barack Obama andis detsembri alguses käsu suurendada USA vägede arvu Afganistanis 30 000 sõduri võrra ning palus ka NATO liitlastelt senisest suuremat abi.

«Kui Saksamaa kavatseb välja õpetada vähemalt kolmandiku Afganistani politseijõududest, kahekordistab senist panust tsiviilülesehitusse muudab oma senist lähenemist märksa efektiivsemaks ja kooskõlastab selle rahvusvahelise kogukonnaga ning saadab lisaks 500 sõdurit ja reservi 350 sõdurit, siis pole meil midagi, mille pärast häbi tunda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles