Lasteajakiri Täheke peab 50. sünnipäeva

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteajakirja Täheke peatoimetaja Ilona Martson.
Lasteajakirja Täheke peatoimetaja Ilona Martson. Foto: Toomas Huik

Sel pühapäeval kell 13 tähistab Eesti Lastekirjanduse keskuses oma 50. sünnipäeva lasteajakiri Täheke, sünnipäevale on kutsutud vanad ja uued tegijad, avatud on ka näitus poole sajandi pikkusest eluteest.

Esimene Täheke ilmus jaanuaris 1960 ELKNÜ Keskkomitee ja ENSV Pioneeriorganisatsiooni Nõukogu häälekandjana.

Ajakirja esimene peatoimetaja oli Holger Pukk, kunstiline toimetaja oli Ene Pikk. Esimest numbrit trükiti 40 000 eksemplari.

Ajakirja esimese esikaane autoriks oli Asta Vender. On tähelepanuväärne, et sama kunstnik on teinud ka Tähekese 50. juubeli numbri esikaane.

Täheke sündis vanema venna - ajakirja Pioneer tiiva all. Kuni aastani 1977, tegi mõlemat ajakirja üks ja sama toimetus. Uus ajakiri sai lugejate hulgas kiiresti populaarseks ning kõige suuremad tiraaži numbrid on 1980. aastate lõpus ulatunud 80 000 eksemplarini.

Aja jooksul on Tähekeses astunud üles peaaegu kõik eesti lastekirjanikud ja illustraatorid. Omamoodi traditsiooniks kujunes, et enne uue raamatu ilmumist avaldati katkendid Tähekeses.

Nii nägid just Tähekeses ilmavalgust Pille-Riini, Sipsik, Topi, Klaabu, onu Ööbik, Londiste, Kunksmoor, Naksitrallid ja veel paljud muud eesti lastekirjanduse klassikasse kuuluvad tegelased. Samuti avaldas Täheke esimest korda paljud luuletused, mis kuuluvad tänaseks meie lastekirjanduse kullafondi.

Väga populaarsed olid algusest peale ka Tähekese meisterdamise leheküljed ning muidugi rubriik «Teeme lahti postipauna», kus avaldati laste joonistusi, jutte ja luuletusi.

Näiteks olid Tähekese noorteks autoriteks kuuekümnendatel aastatel Urmas Kibuspuu, Jüri Krjukov, Rein Raud, Meelis Milder ja Signe Kivi, seitsmekümnendatel aastatel Kati Murutar, Marika Korolev, Kärt Tomingas, Piret Raud ja Helar Osila, kaheksakümnendatel aastatel aga Kirke Kangro, Sven Mikser ja Jaak Mae.

Eesti Vabariigi ajal on Täheke säilitanud küll oma erilise formaadi ja traditsioonilised rubriigid, kuid üritab ajaga kaasas käia. Ajakiri kuulub sihtasutusele Kultuurileht koos Loomingu, Vikerkaare, Sirbi, Teater. Muusika. Kino ja teiste eesti kultuurile oluliste üllitistega, olles selles grupis kõige suurema tiraažiga (6600) väljaanne.

Ajakirja peatoimetaja on Ilona Martson ja kunstiline toimetaja Priit Rea ning see on jätkuvalt suunatud 5-10 aasta vanusele eesti lapsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles