Vseviov: Eesti poliitika vajab kompleksväetist

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv (paremal) ja peatoimetaja Merit Kopli andsid David Vseviovile (vasakul) üle aasta arvamusliidri tiitli ja sellega kaasas käiva Johann Voldemar Jannseni kuju.
Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv (paremal) ja peatoimetaja Merit Kopli andsid David Vseviovile (vasakul) üle aasta arvamusliidri tiitli ja sellega kaasas käiva Johann Voldemar Jannseni kuju. Foto: Peeter Langovits

Postimehe aasta arvamusliidriks saanud David Vseviovi hinnangul ei vaja Eesti poliitikapõld paremaks muutumiseks üht imerohtu, vaid kompleksväetist.


«Põllumehed kasutavad tervet loendamatut väetiste valikut. Oleks imelik arvata, et poliitikapõld vajab ainult ühte neist,» kommenteeris Vseviov tänase Postimehe arvamusliidrite lõuna teemat «Millist väetist vajab Eesti poliitiline kultuur?».

«Ju ta vajab kogu rikkalikku valikut alates mõistmisest, inimlikkusest, eetilistest kategooriatest kuni praktiliste asjadeni välja. Nii et ma paneks kompleksväetist.»

Vseviov ütles, et aasta arvamusliidri tiitli ja Johann Voldemar Jannseni kuju kättesaamisel valitsenud tundeid on raske sõnadesse panna. «Muidugi olid need tunded kokkuvõetavad ühe sõnaga - meeldivad.»

Ta tõdes, et ei ole enam viimasel ajal jõudnud tõsisemalt ajalooteadusega tegeleda, leides, et tiitel võis tunnustada tema püüdu vahendada mineviku kogemusi tänapäeva.

«Minu jaoks on ajalugu olnud alati oluline selleks, et mõista olevikku. Võibolla ongi arvamusliidrina märkimine tunnustus sellele, et ma olen püüdnud kasutada minevikust ammutatud teadmisi tänapäeva mõistmiseks.»

Inimene oma soovide ja hirmudega on tema sõnul jäänud ikka selliseks, nagu ta on. «Ainult teatud ajaloolised situatsioonid toovad midagi reljeefselt esile. Hakkad nägema midagi, mida sa ei pane võib-olla tänapäeval tähele. Siis tabad järsku sarnasused, joonekesed, märgikesed, mis võivad viidata oma arengus sellele, et see, mis kunagi oli, võib korduda.»

Vseviovi sõnul peaksid Eesti inimesed hindama võimalust elada praegustes oludes ning leppima ka kriitikaga, sest kõik see tagab, et me ei tabaks end ühel hetkel hoopis hullemast olukorrast.

«Suhtuma peab juba selle pärast kas või kriitiliselt, et välistada aja saabumist, kus suhtuda pole üldse võimalik.»

Postimees nimetas tänasel arvamusliidrite lõunal traditsioonilise aasta arvamusliidri, tiitel ja Johann Voldemar Jannseni kuju läks seekord ajaloolane David Vseviovile.

1949. aastal sündinud Vseviov on ajaloolane ja õppejõud. Üle kümne aasta on ta juhtinud populaarset raadiosaadet «Müstiline Venemaa». 2004. aastal pälvis ta riigi kultuuripreemia ja 2008. aastal Aadu Luukase missioonipreemia.

Varem on Postimehelt Jannseni kuju saanud Erkki Bahovski, Rein Veidemann, Marju Lauristin, Mihkel Mutt ja Enn Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles