Andmekaitse käsib riigikantseleil märgukirjade autorid avalikustada

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märgukirja autor peab valmis olema oma nime avalikustamiseks.
Märgukirja autor peab valmis olema oma nime avalikustamiseks. Foto: Peeter Langovits

Andmekaitse Inspektsioon (AKI) tegi eelmisel nädalal ettekirjutuse, milles kohustab riigikantseleid väljastama Eesti Ekspressile 2004. aastal peaministrile kirja saatnud eraisiku nime.


Möödunud aasta septembris esitas Eesti Ekspressi ajakirjanik Tarmo Vahter riigikantseleile teabenõude, milles soovis tutvuda ühe eraisiku kirjaga peaministrile, teatas riigikantselei.

Kantselei kuulas ära kirja autori arvamuse, kes vastas, et ta ei soovi isikuandmete edastamist ajakirjanikule, kuna ei soovi ega aktsepteeri nende sattumist ajakirjandusse. Riigikantselei väljastas Ekspressile kirja, millelt oli eemaldatud selle saatja nimi.

Ekspress nõudis kirja väljastamist koos isiku nimega. Riigikantselei jäi seisukohale, et pöördumise ja selle autori ajakirjanduses ja Internetis avaldamise puhul oleks tegu andmesubjekti eraelu puutumatuse olulise kahjustamisega ega väljastanud nime.

Ekspress pöördus vaidega AKI poole, kes leidis, et tegu on märgukirjaga, millega kirja autor annab avaliku võimu kandjale teavet või teeb ettepanekuid töö korraldamiseks või valdkonna arenguks. Märgukiri on oma sõnumiga osake väitlusest ühiskonna elu korraldamise kohta, mille sisu kõrval võib olla oluline ka sõnumi autori isik.

AKI hinnangul käsitleb vaidlusalune kiri üldist ühiskonnaelu küsimust ja selle sisu ei puuduta ühegi isiku eraelu ning seega ei saa nime väljastamine oluliselt kahjustada kirja autori eraelu puutumatust.

Riigikantselei tõdeb, et AKI otsused võivad minna vastuollu üksikisiku arusaamade ja ootustega. «Pettumuse vältimiseks peame vajalikuks laiemalt teadvustada, et märgukirjade autorite nimed kuuluvad edaspidi avaldamisele, vaatamata nende autorite seisukohtadele. AKI otsuse järgi kehtib see ka varasemate märgukirjade kohta,» teatab riigikantselei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles