Eestis mälestatakse täna holokausti ohvreid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloogal asuv holokausti mälestuskivi.
Kloogal asuv holokausti mälestuskivi. Foto: Peeter Langovits

Täna möödub 65 aastat Auschwitz – Birkenau surmalaagri vabastamisest. Sel päeval mälestatakse maailmas holokausti ohvreid.

Välisminister Urmas Paet toonitas, et Eesti on hukka mõistnud kõik inimsusevastased kuriteod, holokausti nende seas. «Holokausti õudused ei tohi kunagi korduda,» rõhutas Paet.

Ta lisas, et Eesti on vastanud ka Poola üleskutsetele holokausti ohvrite mälestusele kaasa aitamiseks ja tegi 20 000 euro suuruse annetuse Auschwitz-Birkenau Fondile.

Rahvusvahelise holokaustipäeva ametlik mälestustseremoonia toimub ka Auschwitz-Birkenaus, tänases muuseumis, mille korrashoiuks on Eesti annetanud 20 000 eurot kasutatakse.

Eestis on muutunud traditsiooniks mälestada holokausti ohvreid natsionaalsotsialistliku okupatsioonivõimu rajatud Klooga surmalaagri asupaigas, kus paikneb üks ohvrite mälestusele pühendatud memoriaalidest.

Täna Kloogal holokaustiohvrite mälestusmärgi juures peetud kõnes kutsus kaitseminister Jaak Aaviksoo kõiki üles avaldama austust holokausti ohvritele.

«Nii Auschwitz kui Klooga hoiatavad, et kui maailmas pääseb võimule vihkamine, võib rahumeelset ja arenevat ühiskonda hävingust lahutada vaid väike samm,» kõneles Aaviksoo.

«Täna langetame leinas pea kõigi hukkunute ja kannatanute ees. Euroopas mõrvati hitlerliku poliitika tulemusel ligi kuus miljonit juuti, kellest veerand olid lapsed. Massimõrva võimalikuks osutumine 20. sajandi Euroopas, peaks olema hoiatuseks kõigile, et see ei korduks 21. sajandil. Kutsun teid kõiki avaldama austust holokausti ohvritele,» ütles kaitseminister oma kõnes.

Aaviksoo tänas Eesti juudi kogukonda imetlusväärse töö ja panuse eest Eesti riiki. «Juudi kogukonna elu Eestis on eeskujuks meile kõigile. Samuti tänan kõiki neid ühendusi, kes peavad tähtsaks korrastada holokaustiga seotud mälupaiku kogu Eestis. Seda tööd on vajalik jätkata.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles