Miks emud ja jaanalinnud lennata ei oska?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanalinnud
Jaanalinnud Foto: AFP / Scanpix

Austraalia teadlased uurisid, miks emud ja jaanalinnud lennata ei oska.

Uuring näitas, et emude ja jaanalindude kauged esivanemad muutusid pärast hiidsisalike väljasuremist paksuks ja laisaks, kirjutab Daily Mail.

Toiduküllus ja vaenlaste puudumine olid need, mille tõttu lindude keha muutus ning nad ei pidanud enam lendama.

Paljud teadlased olid siiani arvamusel, et lennuvõimetud linnud on kogu aeg lennuvõimetud olnud.

Kuid hiljuti tehtud uuring näitas, et need linnud kaotasid keskkonna muutudes oma lennuvõime.

Teadlased uurisid Uus-Meremaa väljasurnud linnu moa geneetikat.

Üllatuseks nägid, et lennuvõimetute moade lähimad sugulased on täiesti lennuvõimelise linnud, kes elavad Lõuna-Ameerikas.

Uuringut juhtinud Matthew Phillipsi ja ta meeskonna arvates muutusid praeguste lennuvõimetute lindude esivanemad lennuvõimetuteks millalgi 65 miljonit aastat tagasi. Sel ajal surid välja neid linde jahtinud hiidsisalikud.

«Varem oldi veendunud, et tänapäeva lennuvõimetud linnud pärinevad ühest lennuvõimetust esivanemast. Meie uuring kinnitas, et nendel lindudel olid erinevad  esivanemad, kes olid kunagi lennuvõimelised. Kuid neid jahtivate röövloomade kadumine võttis neilt lennuvajaduse. Ka leidsid nad maapinnalt rohkem toitu, nad muutusid suuremaks ja tugevamaks,» selgitasid teadlased.

Uurijad lahendasid ka mõistatuse, kuidas lennuvõimetud linnud levisid kogu maailmas hoolimata veetakistustest. Põhjus selles, et nende kauged esivanemad oskasid lennata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles