Leedu leht: sobimatud ametnikud küüditatakse Afganistani

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõjaväemeedik afgaani last üle vaatamas.
Leedu sõjaväemeedik afgaani last üle vaatamas. Foto: Leedu kaitseministeerium

Ametnikud ja diplomaadid, kes ei suuda jääda valitsuse ja president Dalia Grybauskaite soosingusse, lähevad üksteise järel tööle Afganistani, kirjutab tänane ajaleht Lietuvos rytas.

Näib, et presidendi soovil eelmisel nädalal tagasi astuma sunnitud endine välisminister Vygaudas Usackas läheb samuti Afganistani, tõdeb rytas. Lehe andmeil on Brüsseli tähtsad ametnikud teinud Usackasele ettepaneku asuda tööle selle kriisiriigi Euroopa Liidu esinduses.

Usackas ise seda väidet kommenteerida ei soovinud. Tunnistas vaid, et on saanud mitmeid väga huvitavaid pakkumisi ja otsustanud jätkata diplomaadikarjääri. Lietuvos rytas lisab siiski, et neil on kindlat infot selle kohta, et peagi alustab Usackas aastapikkust missiooni Afganistanis. 

Leedu on ainus Balti riik, mis on võtnud enda hoolde ühe Afganistani provintsi ülesehitusmeeskonna. Leedulaste juhtimisel arendatakse üpris raskesti ligipääsetavat ja mägist Ghori provintsi Kesk-Afganistanis. Sellise ülesande enda kanda võtmine toob riigile paratamatult kaasa ka suuremaid kulutusi tsiviilarenguabile ja vajadust saata sinna ka rohkem ametnikke, kes ülesehitusmeeskonna tööd juhiksid.

Lisaks on Leedul Afganistanis 155 sõdurit, kellest enamik paikneb sealsamas Ghori provintsis, ning eriüksuslased Helmandi naaberprovintsis Kandaharis. Kaotanud on Leedu seal ühe sõduri: 2008. aasta 22. mail langes Ghoris puhkenud rahvarahutuse käigus 35-aastane seersant Arunas Jarmalavicius.

Eesti on lisaks umbes 150 sõdurile Afganistani saatnud ka ühe meditsiinieksperdi, kes juhib kogu Helmandi provintsi arstiabisüsteemi ülesehitust, ning kaks politseieksperti, kes töötavad Kabulis ELi politseimissiooni juures. Välisminister Urmas Paeti sõnul plaanib Eesti lähikuudel Afganistani ELi politseimissioonile läkitada veel kolmandagi eksperdi.

Mõningate Tallinnas töötavate liitlasriikide diplomaatide teatel on Eesti meditsiiniekspert, kelleks praegu on Anu Raisma, teinud nii head tööd, et nüüd tahavad tema kogemusest õppida ka teiste Afganistani arendavate riikide esindajad. Huvi välja näidanute seas olla ka leedulased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles