Aava tekitas Märtini aegadega sarnast elevust

Peep Pahv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Aava ja Kuldar Sikk pakkusid publikule nauditava sõiduelamuse.
Urmo Aava ja Kuldar Sikk pakkusid publikule nauditava sõiduelamuse. Foto: Rein Luik

Tuhanded inimesed rajapervel, ootusärevus, tolm ning möödatuhisenud autole järgnenud vaimustunud hõisked.

Nii palju emotsioone suutsid tekitada maailma rallieliidi lävel asuvad Urmo Aava ja Kuldar Sikk. «Pealtvaatajaid oli palju, ilm ilus ning ralli hästi korraldatud,» viitas Aava Lõuna-Eesti rallil tekkinud positiivsetele tunnetele.   


Viimati võis Eesti rallil kohata midagi sarnast neli-viis aastat tagasi, kui toona rallimaailma absoluutsesse tippu kuuluv Markko Märtin tõi võimsa tehnika ja siinmail ennenägematu sõidustiili koju kätte. Nüüd on Aava ja Sikk tõusmas uute kangelastena aupaistesse.


Sportlikku konkurentsi Citroën C4 WRCga kihutanud eestlased ei tundud. MM-sarjas nende tiimikaaslaseks olev Zimbabwe rallimees Conrad Rautenbach kaotas üheksa kiiruskatsega 1.42. «Kuigi edumaa Rautenbachi ees oli suur, sõitsin täiega lõpuni, sest võistlus oli väga oluliseks testisõiduks enne Soome rallit,» märkis Aava.


Võru ümbruse teedel sõidetud Lõuna-Eesti ralli teeniski Aava jaoks kahte eesmärki – rallitiimi tegemisi toetavad sponsorid said koduradadel oma väljundi ning tiim sai võimaluse valmistuda Soome MM-ralliks.


Aava kasutas igal ringil autol erinevat seadistust. Võistluse käigus sättis ta masina vedrustust ning keskdiferentsiaali. Samas kurtis ta võistluse käigus, et ei leia head rütmi ning sõidujoon pole parim. Ralli finišis suhtus ta oma esitusse leebemalt.


«Olen vist liiga palju torisenud, aga peamine on see, et testiplaanid said täidetud,» lausus Aava, kes juba eile sõitis Soome, kus täna peetakse Citroëni tehasetiimi ametlik test.


Just seal peab Aava ja Siku sõiduvahend saama augusti esimestel päevadel peetavaks Soome MM-ralliks sobivasse korda.


Võrus ülipõnevaks kujunenud N-rühma heitlusest väljus võitjana Markko Märtini tiimis sõitev Ott Tänak. Kogemuste omandamiseks seekord koos Kristo Kraagiga kihutanud noor rallimees pööras võistluse oma kasuks laupäeval.


Finišis edestas Tänak viimastel katsetel marulist tempot arendanud ning oma klassis kiiruskatsete võite noppinud Egon Kauri 11,8 sekundiga. «Viimasele ringile startides oli seis pingeline. Lisaks väikestele vahedele muutsid sõitmise keeruliseks väga rööpas ja kivised teed,» rääkis Tänak. «Üritasime sõita kindla peale, aga samas kiirelt. Ja see õnnestus! Väga nauditav võistlus.»


Erakordselt pingelisele heitlusele pani väärika punkti viimane kiiruskatse, mille lõpuks oli Margus Muraka ja Margus Remmaku tulemus kümnendiku pealt võrdne. Ralli esimese kiiruskatse parem tulemus andis kokkuvõttes kolmanda koha Murakale.


«Noortega on tore võidu kihutada, aga kahjuks jäid täna nemad peale,» tõdes viimase kolme kiiruskatsega Kauri endast mööda lubanud Murakas. «Konkurents on nii tihe, et eks siin tuleb ikka hullu pilk silma ajada. Natuke jäi kripeldama rehvivalik viimaseks ringiks.»


Enne viimast kiiruskatset hoidis N-rühma teist kohta lätlane Janis Vorobjovs, ent sõiduviga kukutas ta oma klassi kümnendaks.


Üllatuse valmistas alles teist korda neliveolisel Subarul sõitnud 16-aastane Siim Plangi, kes näitas stabiilselt esikümne lõppu kuuluvaid aegu.


Alles viimasel kiiruskatsel kogunes tal rohkelt kaotusminuteid – sõiduviga juhtus viimase kiiruskatse finišijärgses kurvis.


Tänak kerkis Eesti meistrivõistluste arvestuses liidriks. Nelja etapiga on ta kogunud 48 punkti. Seni juhtinud Remmak langes 45 punktiga teiseks, temast omakorda kahe punkti kaugusel on vanameister Murakas.


Neljandal kohal asuval Kauril on koos 30 punkti.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles