Kehtetu dokumendiga piiriületuse eest ähvardab kopsakas trahv

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula.

Kehtetu dokumendi esitamine piiriületusel on riigipiiri seadusest tulenevalt õigusrikkumine ning võib selle esitajale kaasa tuua kuni 12 000 krooni suuruse rahatrahvi.


27. jaanuaril leidis Narva maanteepiiripunktis aset kolm juhtumit, kus kodanikud esitasid Eesti Vabariigist väljumisel isikut tõendava dokumendi, mille kehtivusaeg oli lõppenud. Sellega rikkusid isikud piirirežiimieeskirja, mis toob riigipiiri seadusest tulenevalt kaasa rahatrahvi kuni 200 trahviühikut.

Kahel juhul oli tegemist meeskodanikega, kes esitasid piirivalvebüroo ametnikule kontrollimiseks Vene Föderatsiooni passi, mille kehtivusaeg lõppes vastavalt 18.01.2010 ja 19.01.2010. Isikutele määrati kiirmenetluse otsustega rahatrahv 12 ja 10 trahviühikut.

Ühel juhul esitas aegunud passi 1952. aastal sündinud naiskodanik, kelle passi kehtivusaeg lõppes samuti 19.01.2010 ja ka temale määrati kiirmenetluse korras rahatrahv 10 trahviühikut.

Sarnaseid juhtumeid, kus inimesed esitavad reisides ja piiri ületades piirivalveametnikele kontrollimiseks aegunud dokumendi või viisa, tuleb piirivalvebüroo ametnike sõnul ette sageli ja vahel tundub, et inimesed ei ole teadlikud, et ka hooletusest teisele isikule kuuluva või kehtivusaja ületanud dokumendi esitamine on seadusest tulenevalt rikkumine, mis toob endaga kaasa vastavad sanktsioonid.

Antud juhtumite puhul jäi kõigil kolmel isikul riigipiir ületamata ja nad suunati tagasi Eesti Vabariiki.

Nii piirivalve- kui ka kodakondsus- ja migratsioonibüroo ametnikud tuletavad inimestele meelde, et enne reisile minekut või piiriületamist tuleb leida aega ja kontrollida, kas dokument ikka on kehtiv ja mis ajani see kehtiv on.

Politsei- ja Piirivalveameti Ida Prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo juhi Thea Rootsi sõnul on oma dokumendi kehtivusaja kontrollimine vajalik eelkõige lisaprobleemide ja sekelduste vältimiseks. «On äärmiselt kahju, kui inimene ostab viimase hetke reisipakkumise ning alles lennujaamas või piiril selgub, et isikut tõendava dokumendi kehtivusaeg on möödas. Tihti tuleb ette ka olukordi, kus dokument ei oma piisavat kehtivusaega, et soovitud viisat taotleda, mistõttu jääb planeeritud reisile sõitmata.»

«Dokumendi kasutamiskõlbmatuks muutumise, kaotsimineku või hävimise korral peab
dokumendi kasutaja või tema seaduslik esindaja dokumendi kehtetuks tunnistamiseks pöörduma regionaalse prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindusse esimesel võimalusel. Telefoni teel ei ole võimalik dokumenti kehtetuks tunnistada,» sõnas Roots.

Lisaks on Rootsi sõnul oluline teada, et ka isikuandmete muutmisest, on isik kohustatud teatama regionaalse prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindusse ühe kuu jooksul, et tunnistada vana dokument kehtetuks ning vajadusel esitada uue dokumendi taotlus.

ID-kaardi e isikutunnistuse väljaandmise taotluse läbi vaatamise eest tuleb taotlejal tasuda riigilõivu 250 krooni ja biomeetrilise andmetega reisidokumendi e-passi väljaandmise taotluse läbivaatamise eest 450 krooni riigilõivu. Juhul, kui taotlete aga mõlemat dokumenti korraga, siis tuleb tasuda riigilõivu 500 krooni.

Üldjuhul väljastatakse dokumendid ühe kuu möödumisel alates taotluse menetlusse võtmise ja taotluses puuduste kõrvaldamise päevast.

Passi väljaandmise taotluse läbivaatamiseks kiirkorras, 2 tööpäeva jooksul, tuleb aga tasuda riigilõivu 900 krooni ning kiirkorras passi taotlemine ja kättesaamine toimub ainult Tallinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles