Lääs lubas miljoneid Talibani lepitamiseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinwari hõimu vanemad.
Shinwari hõimu vanemad. Foto: NYT / Scanpix

Tänasel Afganistani konverentsil Londonis lubasid erinevad lääneriigid ühtekokku 140 miljonit dollarit (üle 1,5 miljardi krooni) selle kriisiriigi lepitusfondi, mille abil püütakse Talibani ridadest minema meelitada need mehed, kes tegelevad terrorismiga lihtsalt seetõttu, et neil muud elatusallikat pole.

 

Lääne ametnikud ei taha siiski näha selle raha kasutamist otsemaksetena, vaid hoopis töökohtade loomisel näiteks põllumajanduses ja turvasektoris. Et praegune mässuline saaks lõpetada isevalmistatud pommide aukude kaevamise ja asuda pigem rosinaid kasvatama või siis kanda õlal AK-47-t selleks, et kaitsta, mitte rünnata.

Konverents, mille kohta oli juba ette teada, et see räägib ka leppimisest Talibaniga, tõi selle toimumiskoha ette ka kümnete afgaanide meeleavalduse. «Me ei kannatanud kogu seda sõda välja selleks, et Taliban naaseks,» ütles 32-aastane arst Tahmina Yousofi uudistevõrgule AFP. «Me oleme pigem valmis võitlema Talibaniga kogu oma elu kui elama Talibani võimu all rahus.»

Suurepärasest eduloost afgaanide endi Talibani vastu pööramisel kirjutas eilne New York Times. Nende terroristide toetajaid leidub põhiliselt vaid puštude seas, kes moodustavad tegelikult vaid 42 protsenti Afganistani rahvastikust. Nimelt teatas üks suuremaid puštude hõime – umbes 400 000-pealine shinwari hõim – et nad asuvad Talibani vastu võitlema ja pistavad põlema iga mässuliste toetaja kodu.

Lisaks lubasid Ida-Afganistanis elavad shinwarid, et juhul, kui Taliban peaks neid ründama, saadab iga pere vähemalt ühe sobivas eas meesliikme Afganistani sõjaväkke või politseisse. Korrakaitsejõududesse, mida lääneriigid selle maa oma rahva hoolde tagasi andmiseks kiirkorras arendada üritavad.

Mainitud otsuse juured peituvad möödunud aasta juulis. Siis jõudsid juba mõnda aega kogunenud pinged shinwaride ja Talibani vahel selleni, et hõim nõudis Kona-nimeliselt terroristide komandörilt, et mässulised hoiaksid eemale nende orgu tammi ehitavatest afgaani inseneridest. Taliban aga röövis kaks inseneri ära.

Seepeale sai shinwaridel villand. Nende ja Talibani kokkupõrkes õnnestus hõimul üks terroristide Pakistanist saabunud komandör tappa ja Kona üle piiri Pakistani ajada.

Esimene sümpaatia hõimu ja NATO sõdurite vahel tekkis ilmselt sellest, et USA eriüksuslased toetasid neid laskemoona ja toiduga. Kuid praegu tsementeerib ületulekut siiski ameeriklaste ja shinwaride kokkulepe, mille kohaselt nad saavad USA-lt oma piirkonna arenduseks miljon dollarit (üle 11 miljoni krooni), mis voolab mööda korrumpeerunud keskvalitsuse näppudest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles