Kodanike usaldus valitsuse vastu on järsult tõusnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi Valitsuse liikmed: Jaanus Tamkivi, Urmas Paet, Andrus Ansip, Rein Lang
Vabariigi Valitsuse liikmed: Jaanus Tamkivi, Urmas Paet, Andrus Ansip, Rein Lang Foto: Aivar Pärtel/Scanpix

Eesti kodanike usaldus valitsuse vastu on viimasel poolaastal järsult suurenenud, selgus Eurobaromeetri sügisesest uuringust. Kõige vähem usaldatakse erakondi.

«Peatunud on langustrend, mis alates kevadest 2007, kui valitsuse usaldus oli 68 protsenti, on pidevalt langenud ja jõudis mullu suvel 38 protsendi tasemele. Nüüd sügisel valitsuse usaldusväärsus tõusis üheksa protsendi võrra 47 protsendini,» rääkis uuringu läbi viinud TNS Emori analüütik Aivar Voog.

Samuti kasvas poole aasta jooksul 10 protsendi võrra (5 protsendilt 15-le) rahva usaldus selle suhtes, et valitsus on efektiivne majanduskriisi mõjudega võitlusel.

Kõige usaldusväärsemaks institutsiooniks peavad küsitletud Eesti kodanikud jätkuvalt kaitseväge (77 protsenti), sellele järgnevad televisioon (70 protsenti) ja Euroopa Liit (69 protsenti).

Voogi hinnangul usaldavad Eesti inimesed üllatavalt palju telemeediat, eriti paistab see silma võrdluses teiste Euroopa Liidu elanikega, kellest usaldab televisiooni 49 protsenti. Ka raadiot peab usaldusväärseks palju eestlasi - 68 protsenti.

Trükimeediat usaldavad elanikud vähem, 43 protsenti, mis on sarnane Euroopa Liidu keskmise näitajaga (42 protsenti).

Institutsioonidest madalaim usaldus on erakondade vastu, mis on aastaid püsinu viiendiku piiril ja oli ka mullu sügisel 17 protsenti.

Eurobaromeetri uuringu raames viidi Eestis viimane küsitlus läbi mullu 23. oktoobrist 18. novembrini, küsitleti kokku 1006 Eestis elavat Euroopa Liidu kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles