Linnar Viik: kodu on seal, kus lapsed koolis käivad

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu on seal, kus lapsed koolis käivad.
Kodu on seal, kus lapsed koolis käivad. Foto: Henn Soodla / Pärnu Potsimees

IT-visionäärina tuntud Linnar Viik rääkis tänasel maailma ja Eesti suhestamist käsitleval noortefoorumil, et viibib aastas keskmiselt kolm kuud välismaal, aga oma koduks peab ta kohta, kus tema lapsed koolis käivad.


Viik alustas sõnavõttu tõdemusega, et ta püüab elada nii, et ei peaks kunagi sulgema uksi. «Seda ka sõna otseses mõttes, sest mul on ka kodus ainult paar ust, mida sulgen,» ütles ta.

Maailm sai Viigi jaoks suureks siis, kui ta lapsepõlves palju raamatuid luges. «Teine plahvatus oli 20 aastat tagasi Soomes õppides, kui minu ees oli järsku must ekraan roheliste tähtedega. Maailm oli korraga minu ees ekraanil ja muutus teistsuguseks. Enam pole vaja sõita kilomeetrite taha, pole vaja elada külmas, ideed ja kõik oli nüüd lähedal. Tekkis rõõm uute mõtete jagamisest ning sealt algas uste avamine,» rääkis Viik.

Ta on oma elus väga palju välismaal veetnud. «1995. aastal veetsin 250 ööd aastas hotellides ja see oli haige aeg.» Viik meenutas, et taas Müncheni hotelli sattudes palus ta sama tuba, kus oli varem elanud. «Sest see oli kodune, seal oli tuttav vaade, ma olin seal olnud, aga see oli tegelikult haige,» meenutas ta. Keskmiselt kolm kuud aastas on ta praegugi Eestist ära. «Kodu on seal, kus su lapsed koolis käivad,» märkis ta.

Ta märkis, et tal on õnn olla tegev struktuuride loomises ning luua struktuure, mis aitavad muuta maailma. Ta tõi näiteks ühe oma praeguse töö, nimelt peab ta juuliks ÜRO peaassambleele esitama raporti küberõigustest. Selle raames peab ta euroliidu esindajana läbirääkimisi Hiina ja Venemaaga. «Ning läbirääkijate puhul valitsevad asjast täiesti erinevad arusaamised,» ütles Viik.

Viigi sõnul heidab maailm heidab ette, et Eesti on majanduslikult nõrk ja ei suuda toota. «Aga ideedemajanduses on teisiti. Tähtsamad pole lähimad teadmised, vaid parimad teadmised. Kui tahate olla ise edukad, siis selles maailmas te peate julgelt mujalt maailmast ideid vastu võtma, neid oma konteksti panema ja samas oma ideid teistega jagama,» rääkis Viik.

Veel soovitas ta noortele rääkides silma vaadata ja naeratada. «Eestlastel on imelik komme, et me suhtume naeratustesse nagu piiratud ressurssi. Aga kui ma naeratan, siis ma ei jää millestki ilma, aga teine inimene saab midagi. Aga uskuge, te saate kohe tagasi midagi ka.»

Teist aastat toimunud Eesti Noorte Foorumi peateema oli «Maailm on suurem kui Eesti» ning meelitas kohale suure saalitäie noori. Ürituse korraldajate soov oli Eesti noori läbi edulugude innustada mõtlema ja suurelt tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles