Johanna Helin: maailm ja Eesti on üks

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johanna Helin
Johanna Helin Foto: Veiko Pesur

Eelmise aasta vabatahtliku tiitli pälvinud Johanna Helin tõdes maailma ja Eesti suhestamist käsitleval noortefoorumil, et Eesti mõjutab oma tarbimisega muud maailma.


Soomes sündinud Helin rääkis, et aastate eest räägiti Soome koolides maailmast rohkem kui Eesti koolides. «Kuigi internetti polnud, olid meil kirjasõbrad mujal maalimas ja sealtkaudu lõime suhteid.» Helini vanaisa oli kaevukaevaja, kes nägi Aafrikas terendamas suurt tööpõldu. «20-aastasena läksin talle sinna appi,» meenutas ta.

Helin on humanitaar- ja koostööabiga tegeleva MTÜ Mondo juhatuse liige ja Jaan Tõnissoni Instituudi maailmahariduse keskuse juhtaja. Tema sõnul püüavad nad ka Eestis koolides maailma inimeste väljakutseid läbi filmide tutvustada. «Meil on rahvusvaheline koolide võrgustik, kus läbi veebikonverentside arutame maailmaasju.»

Tänaseks on Helin elanud pikemalt kolmes Aafrika riigis, Inglismaal ja Eestis. «Kas ma Soome tagasi läheksin? Kodu ja perekond on mul nüüd siin ja see on mulle ideaalne. Olen osalt nagu välismaal ja ei ole ka ning mu mõlemad kodud on lähedal. Maailm ja Eesti on üks. On ju räägitud sellest, et puhtalt hommikusööki süües suhtleme poole maailmaga, sest tarbime banaane, kohvi, teed. Me mõjutame oma tarbimisega muud maailma,» arutles Helin.

Ta märkis, et keeleoskus on väga tähtis tegur. «Mind on siin hästi vastu võetud. Aga sind võetakse vastu nii, nagu sina suhtud teistesse,» ütles Helin. Üleolev ei tasu tema kinnitusel mingil juhul olla.

Teist aastat toimunud Eesti Noorte Foorumi peateema oli «Maailm on suurem kui Eesti» ning meelitas kohale suure saalitäie noori. Ürituse korraldajate soov oli Eesti noori läbi edulugude innustada mõtlema ja suurelt tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles