Kruusimäe noortele: tooge välismaalt teadmised siia

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kruusimäe.
Tarmo Kruusimäe. Foto: Stanislav Moshkov / Naisteleht

Suur jalgpallisõber ja poliitik Tarmo Kruusimäe sõnas tänasel maailma ja Eesti suhestamist käsitleval noortefoorumil, et välismaale on ta nõus sõitma ainult jalgpalli vaatama või perega puhkama, seda viimastki teeks ta pigem vastutulekuna.


Muu maailmaga puutus Kruusimäe juba noorena kokku, kuna paljud tema klassivendade isad töötasid laevade peal. «Kui laevad olid sadamas, olid kõigil suud nätsu täis. Aga sellele lisaks tekkis hiljem ka vaimunälg,» meenutas ta.

Vaimunälga kustutas Kruusimäe noorena kinomajas. «Lisaks rääkisime ka raamatutest, mida siin ei tohtinud lugeda ja kuulasin punkmuusikat, mida Eestisse toodi hõlma all. Ja minu küsimus oli, et miks ei tohi?»

Muusikuna oli tal kunagi ka mõte, et temast võiks saada täht. «Aga Soomes ära käies tekkis mõte, et parem olla kodus täht kui maailmas kojamees,» sõnas Kruusimäe. Kui Eestis toimus Rock Summer, siis nägi ta ära, et ka maailma staarid on täiesti lihast ja luust inimesed. «Pärast seda sain aru, et maailm ei ole selline suur, nagu ma olin ette kujutanud.»

«Siis tuli jalgpall ja ma leian, et läbi selle on võimalik Eestit suuremaks teha. Kui me käime välismaal mänge vaatamas, siis meie oleme Eesti visiitkaardiks. Sest jalgpall on suurem kui «Welcome to Estonia». Jalgpall on maailma suurim spordiala ja läbi selle teeme Eesti vaata et suuremaks kui maailma!»

Veel rääkis Kruusimäe, et tegeleb igapäevaselt isamaalise kasvatusega ning süstib noortesse patriotismi. Ta soovitas noortele, et kui need lähevad maailma teadmisi omandama, siis tuleb nende teadmistega ka Eestisse tagasi tulla.

Välismaale elama Kruusimäe ei läheks. «Mul ei ole sealsete inimestega seost, mul ei ole neile mitte midagi öelda. Ma ei viitsiks enam käia erinevates riikides, mul on siin nii palju teha.»
Kruusimäe sõnas, et püüa endast kõike teha, et suudaks oma elu ajal teha kübetki, mida ta tahan oma riigi heaks teha kavatseb. «Pika hambaga ehk ainult perega puhkamas käiks. Aga kui noored käivad silmaringi arendamas, siis see on okei.»

Lisaks sõnas Kruusimäe, et Eestil on hea käia maailmas õppimas, aga tema kavatseb jõuda nii kaugele, et muu maailm tuleb tema juurde õppima.

Teist aastat toimunud Eesti Noorte Foorumi peateema oli «Maailm on suurem kui Eesti» ning meelitas kohale suure saalitäie noori. Ürituse korraldajate soov oli Eesti noori läbi edulugude innustada mõtlema ja suurelt tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles