Lehmann Timber jõudis sadamasse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväealuse USS Momsen helikopter SH-60 Seahawk viimas vett ja toitu triivivale Saksa kaubalaevale MV Lehmann Timber, mille pardal on ka eestlasest tüürimees Ardo Kalle.
USA mereväealuse USS Momsen helikopter SH-60 Seahawk viimas vett ja toitu triivivale Saksa kaubalaevale MV Lehmann Timber, mille pardal on ka eestlasest tüürimees Ardo Kalle. Foto: AFP / Scanpix

Somaalia piraatide valduses rohkem kui kuu aega olnud Saksa kaubalaev Lehmann Timber, mille pardal viibib ka eestlasest tüürimees Ardo Kalle, jõudis täna öösel viimaks Salalahi sadamasse Omaanis.

Ukraina meedia teatel võttis meeskonna sadamas vastu selle riigi diplomaatidest ja arstidest koosnev erirühm. Pärast meditsiinilist läbivaatust ja dokumentide kordaajamist lennutatakse meremehed tšarterreisiga Kiievisse, vahendas agentuur UNIAN.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Lauri Matšulevitš kinnitas Postimees.ee'le, et laev jõudis sadamasse kell 2.30 kohaliku aja järgi ning meeskond tunneb ennast asjaolusid arvestades hästi.

«Meeskonnale tehakse kohapeal arstlik läbivaatus, antakse aega puhata ning otsustatakse edasise kojusõidu kava,» lisas pressiesindaja, kelle sõnul pole veel teada, kas ka Kalle lendab tagasi koos ukrainlastega.

Ukraina valitsus eraldas oma meeste kojutoomiseks vahendeid riigireservist, samas on ka laeva omanikfirma andnud lubaduse katta meremeeste sõidukulud Euroopasse. Matsulevitši sõnul jäetakse otsus Kalle enda teha.

Lehmann Timberi meeskonda kuulusid lisaks eestlasele neli ukrainlast, üheksa birmalast ja venelasest kapten. Adeni lahel mai lõpus röövitud laeva väljaostmiseks maksid omanikud meedia andmetel piraatidele paari nädala eest 750 000 dollarit.

Somaaliast lahkunud laev sattus aga uutesse hädadesse, kui alust tabas tormisel merel turbiinirike, mistõttu saadeti sellele eelmise nädala alguses vastu puksiir. Kaubalaeva julgestas teel Omaani ka USA sõjalaev USS Momsen.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles