MTÜd: rongaisade häbiposti panek võib kahjustada nende laste huve

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongaisade nimed ähvardatakse avalikustada.
Rongaisade nimed ähvardatakse avalikustada. Illustratsioon: Urmas Nemvalts.

Justiitsministeerium avas avaliku häbiposti, kuhu naelutab lastevanemad, kes ei maksa lastele elatusraha. Viimastel päevadel on vastasseis sellele internetilehele oluliselt suurenenud.

Kaido Kallikorm MTÜst Isade Eest rääkis Reporter.ee-le, et Eestis ei ole praegu alimendivõlglaste tausta uuritud ja see on üks põhjus, miks seda poleemikat on palju.

«Me ei tea väljatoodud nimede tagant, mida see summa sisaldab,» selgitas Kallikorm. «Mitu last seal taga on, kui pika perioodi peale see on avaldatud? See info on kõik teadmata.»

Lisaks sellele võib rongavanemate häbiposti panek kahjustada ka nende laste huve - neid võidakse koolis narrima hakata.

MTÜ Perede ja Laste Nõuandekeskuse juhataja Marika Ratniku sõnul on asja juures kaks väga olulist aspekti: üks on see, et lapsel on õigus sellele, et ta saaks suhelda mõlema vanemaga ja mõlemad vanemad osalevad tema elus. Teine aspekt on see, et lapsel on õigus sellele, et mõlemad vanemad osalevad ka tema ülalpidamises.

«Kui see nimekiri on avalikustatud, siis ta elab selles internetimaailmas oma elu ja me kunagi ei tea, kuidas ta kahjustab lapsi, kelle käest küsitakse, kas sinu isa on ka siis teile nii palju raha võlgu,» ütles Ratnik. «See kindlasti ei ole lapse huvides.»

Kui vanem oma ülalpidamiskohustust ei täida, on justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aaviku sõnul kannatajaks laps ning just lapse huvide kaitsmise eesmärgil ongi õigustatud ning eetiline lastele elatisraha maksmisest kõrvale hiilivate vanemate nimekirja avaldamine.

Tänaõhtuse seisuga on lapsele elatist mittemaksvate võlgnike nimekirjas 27 meest ja üks naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles