Rahvaliit: riigikogu haaraku preambul taas hambusse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto  Liivat
Anto Liivat Foto: Erakogu

Rahvaliidu aseesimehe Anto Liivati sõnul võiks riigikogu hakata arutama, kas Eesti-Vene piirilepingu ratifitseerimisseadusele idanaabrit ärritanud preambuli lisamine oli ikka õige.


«Kuigi Tartu rahulepingu kehtivuse üle on palju vaieldud, tähendaks lepingu lõppemine lepingueelse seisundi taastumist ehk sõda. Seetõttu ei saa väita, et leping on lõppenud,» rääkis Liivat Postimees.ee'le.

«Küll aga võiks tänastes oludes riigikogus algatada diskussiooni, kas tookordne preambuli lisamine piirilepingu teksti oli otstarbekohane.»

Seejärel oleks tema väitel huvitav kuulata Venemaa ettepanekuid, kuidas mõlemapoolset kasu silmas pidades protsessiga edasi minna.

2005. aastaks oli valminud Eesti-Vene piirilepingu tekst ja mõlema riigi välisministrid kirjutasid sellele alla.

Riigikogus ratifitseeriti piirileping koos Isamaaliidu initsiatiivil sinna täiendavalt lisatud Tartu rahu jätkuvat kehtivust rõhutava preambuliga, misjärel võttis Venemaa oma allkirja lepingult tagasi.

Postimees.ee küsib täna parlamendierakondadelt, mis tingimustel võiks praegune kontrolljoon muutuda ametlikuks Eesti-Vene piiriks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles